"Спаси София" в лицето на заместник-кметът им Павлов пуснаха незаконна трамвайна линия. Става дума за работещата от 11.03.2024г. ТМ21 - от обръщателното колело на ул. "Опълченска" до "Гео Милев". Нови линии, техните маршрути и спирки се разкриват и определят с решение на общинския съвет. Такова няма! Предупредих преди седмица какво безумие се готви. Въпреки това със заповед на заместник-кмета от 11 март линията тръгна. Това написа общинският съветник Карлос Контрера в личния си профил във Facebook, видя "Фокус". 

Ето какво още добави той:

Пусната е към заповедта за временна организация на обществения транспорт във връзка със строителството на метрото. Не е нито заместваща, нито временна, нито е обозначена като такава. По този начин заместник-кметът директно е заобиколил закона и в нарушение на ЗМСМА и Закона за автомобилните превози, като е разкрил нова линия, която не е утвърдена в общинската транспортна схема. Нещо повече - кой, как и на какво основание ще плаща пробега на тази линия? 

Кой ще носи отговорност при евентуален инцидент - ПТП или пострадал гражданин в пътническия салон? За да е хаосът пълен - променено е разписанието и експлоатационния план на ТМ20. А това е направено, за да се осигурят мотриси и водачи, каквито тъй или иначе липсват за другите линии. Цялото упражнение е с една цел - Спаси София да си направят един пиар, нищо че разстроиха движението на ТМ 20, а по линия ТМ21 лашкат празни вагони...

Внасям сигнал до прокуратурата за незаконните действия на заместник-кмета по транспорта на София. Настоявам по реда на надзора за законност да бъде извършена проверка за законосъобразността на въпросната заповед, както и отделно да се извърши проверка дали не е извършено престъпление по служба, злоупотреба със служебно положение.

Обръщам се и към кмета Васил Терзиев - нека да възложи вътрешна проверка над всички заповеди на своя заместник-кмет и при установени нарушения да ги отмени. Не може да се говори за промяна, прозрачност, върховенство на закона, нов модел на управление, а висшата администрация на Столична община да издава незаконни заповеди.