Нападенията над медици, линейки и шофьори от градския транспорт са престъпления. Крайно време е да ги вкарате в Наказателния кодекс. Това заяви общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който реагира остро в своята страница във Facebook срещу поредното нападение над шофьор от градския транспорт в София.

"Пореден случай на нападение на водач от градския транспорт. На 18.01.2024 г. около 17.30 ч. в кв. "Враждебна" водач на автобус от столичния градски транспорт е нападнат от водач на лек автомобил. Счупено е стъкло на автобуса, шофьорът на градския транспорт е пострадал и е откаран в болница за преглед", пише той в социалната мрежа.

Ето какво още добави Контрера: "Абсолютно безобразно поведение на пътя, нападение над служител на градския транспорт, докато е на работа, застрашаване на живота и здравето на пътниците и пореден повреден автобус, който ще чака ремонт".

По изброените причини Контрера смята, че е крайно време МВР, съдебна власт и законодателят да вземат крути мерки и за подобни деяния да се стига до наказания като лишаване от свобода, ефективни присъди без отлагане на изпълнението им, налагане на високи глоби и задължително покриване на всички щети, нанесени от подобно безогледно поведение.

"Нападенията на водачи в градския транспорт, както и  нападенията над шофьори на линейки по време на изпълнение на служебните им задължения трябва да бъдат прогласени за квалифицирани състави на текста в НК за телесна повреда - чл. 131", категоричен е още общинският съветник от ВМРО.