Стотици са снимките от началото на годината на публични пространства превърнати в боклучарници. Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци се превърна в масов спорт, а Общината, най-вече Столичен инспекторат, очевидно са безсилни. За сметка на това става все по-мръсно и по-мръсно. Това написа Карлос Контрера, общинският съветник от ВМРО, в личния си профил във Facebook.

"Фокус" публикува останалата част от текста без редакторска намеса:

Имаше репортаж от кв. "Ботунец", район "Кремиковци", който показа едно подобно сметище, процъфтяло под носа на районния кмет и на директора Столичен инспекторат. Подавани са жалби, сигнали, но докато не се намесват медиите, нищо не се предприема. Стотици са подобни случаи.

Огромен е проблемът със строителните отпадъци и с едро габаритния отпадък. Десетки са кварталите и населените места, които страдат от това незаконно изхвърляне на отпадъци - целият район "Кремиковци", части от район "Нови Искър" кварталите "Бенковски", "Орландовци", "Малашевци", "Суходол", "Враждебна" и т.н. Очевидно вървим към криза с отпадъците. 

В същото време научавам, че Столична община е прекратила и договора за продажба на компоста от преработката на зелени отпадъци, няма договор за изгарянето на РДФ отпадъка. Това означава, че съвсем законно самата община ще си зарине собствените площадки с отпадък и компост, който ще трябва да съхранява, докато градът произвежда нови и нови количества. 

Кой ще поеме отговорност за този хаос? Как ще се развиват нещата от тук нататък? В следващите дни ще се опитам да стигна до поне част от отговорите на всички тези въпроси. Очевидно е, че цъка бомба с екологията в София. Дали това въпрос на някакъв умисъл или се дължи на управленски грешки предстои да видим. До тогава призовавам гражданите да подават сигнали, за да не допуснем градът ни да се превърне в едно голямо сметище!