Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022г. на проведените днес консултации. Те бяха водени от областния управител Огнян Асенов.

На консултациите присъстваха упълномощени представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание.

Областният управител Огнян Асенов запозна присъстващите с решение на Централната избирателна комисия, от което става ясно, че съставът на РИК – Видин наброява 13 членове. Уточнено бе, че разпределението им по квоти е съответно: Коалиция "Продължаваме промяната“ – 4; Коалиция "ГЕРБ-СДС“ – 3; Партия "ДПС" – 2; Коалиция "БСП за България“ – 1; Партия "Има такъв народ“ – 1; Коалиция "Демократична България-обединение“ – 1; Партия "Възраждане“ - 1.

По време на консултациите представителите на партиите не постигнаха консенсус за местата на председател, заместник-председателите и секретаря на РИК. Областният управител информира, че в рамките на днешния ден документите от проведените консултации ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия за назначаване на РИК-Видин.

Поради липсата на разбирателство, съставът на РИК – Видин ще бъде определен служебно от Централната избирателна комисия, където ще бъде изпратен протоколът и всички документи от неуспешните консултации.

В допълнение Областният управител информира, че след назначаването й Районната избирателна комисия ще работи в Областна администрация – Видин, където вече са осигурени всички условия за дейността й.

Огнян Асенов благодари на всички присъстващи за добрия тон на преговорите, без конфронтация, въпреки непостигнато съгласие за състав на РИК – Видин. "Това е показателно, че има надежда за провеждане на изборите в обстановка без напрежение“, допълни областният управител и закри консултациите.