Центърът за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. "Столипиново" е създаден по проект на община Пловдив и градската администрация има намерение да осигури продължаване на дейността с ясната визия, че са изключително важни за квартала и населението. Това каза ръководителят на проекта Недка Петрова пред камерата на "Фокус".

Центърът извършва консултации по социални, образователни и здравни въпроси. Осъществени са профилактични прегледи за здравно неосигурени лица, подобрен е езиковият капацитет на деца и възрастни, както и достъпът до образование. 

Проектът се реализира в продължение на 24 месеца от 11.04.2022 г. до 30.04.2024 г. и включва два основни индикатора, единият от които е достигане на капацитет от 1000 възрастни и деца, които да ползват интегрирани социални и здравни услуги. Другият компонент е изграждане на нова модерна многофункционална сграда в кв. "Столипиново", която се използва както за обучение, така и за предоставяне на различни услуги на едно гише. 

В проекта са обхванати 750 души, като програмният оператор е допуснал удължаване на проекта само за изпълнение на индикаторите до 31 август и до тогава ще се изпълни изискването за численост, каза Петрова.

Целевата група са жители на кв. "Столипиново", възрастни, здравно неосигурени, незнаещи български език, деца в риск от отпадане от образователната система, дейности насочени към  овластяване на ромските жени. Интерес от страна на жителите е имало, но основният проблем, с който екипът на проекта е трябвало да се пребори, е недоверието на хората. 

"Моите колеги са хора с дългогодишен опит, работещи в центрове за социални услуги. Те не се отказаха лесно, достигнаха до невъзможни места - до детски градини, училища, неправителствени организации в района, Бюрото по труда, районната администрация в район "Източен". Опитахме се да докажем на хората, че след приключването на този проект ние няма да приключим всичко, а ще продължим да бъдем там и да ги подкрепяме, което е и желанието на община Пловдив" - посочи Петрова.

Ниското ниво на образованост влияе върху нежеланието на хората от квартала да посещават здравни заведения. Страхът е породен не само от това, че ще им бъде направено нещо, а и защото се притесняват, че ще им бъде открито заболяване и нямат представа какво ще правят.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!