Констатирани са системни нарушения и замърсявания на територията на язовир "Копринка“. Това сочи доклада от годишния отчет за 2022 г. по изпълнение на "Програма за опазване на околната среда" на територията на община Казанлък, който ще бъде представен на предстоящото заседание на Общинския съвет в края на март, предаде репотер на "Фокус". Община Казанлък е с нисък потенциал на замърсяване на атмосферния въздух – няма значими източници на емисии. Няма данните от OPSIS системата в с. Ръжена за нарушаване на действащите норми за качество на атмосферния въздух през 2022 г.

В отчета на Община Казанлък е отбелязано, че почти цялата пътна инфраструктура в община Казанлък е в ремонт (подмяна водопроводната система по проект), което допринася за увеличаване на емисиите на прах и вредни газове от автомобилния транспорт. Други източници на замърсяване са отоплителните инсталации на обществени сгради и битовите отоплителни инсталации, които имат сезонен характер.

Транспортният поток от леки и товарни автомобили също допринася до известна степен за влошаване на качеството на атмосферния въздух. Отделените от двигателите вредни вещества (азотни оксиди, въглероден оксид, серни оксиди, оловни оксиди) са в основата на замърсяването на приземния атмосферен слой в населените места на територията.

Посочено е, че Община Казанлък осъществява непрекъснат контрол, мониторинг на напредъка и периодичен отчет за изпълнението на програмните документи по управление на качеството на атмосферния въздух на община Казанлък.

По отношение на водите, Община Казанлък извършва текущ контрол за предотвратяване замърсяването на водните ресурси с цел ефективно им използване и опазване на водните екосистеми.

Констатирани обаче са системни нарушения и замърсявания на територията на язовир "Копринка“. Извършват се огледи на речните корита на реките Тунджа, Енинска, Лешница и прилежащите им корита, преминаващи през населените места на общината. В случай на констатирани нарушения се изготвят предписания към кметове и кметски наместници за почистване на замърсяванията.

От ежегодно провеждания мониторинг на почвите от РИОСВ- Стара Загора може да се направи извода, че те не са замърсени с тежки метали, металоиди. Старите, негодни за употреба препарати се съхраняват на склад. Системно се следи за опазване на горите, предотвратяване разпространението на вредители, залесяване и провеждане на санитарни сечи. Вследствие възникналите големи пожари през месеците август и юли са засегнати общо 174 дка. борова гора-общински горски фонд. 50% от дървесната растителност е унищожена напълно, другата половина e частично обгоряла. Община Казанлък има сключен договор с ДГС – Казанлък за почистване обгорялата дървесина. След нейното почистване ще се предприемат мерки за извършване залесяване.

За опазване на биологичното разнообразие при билкосъбирането се упражнява контрол от общинска администрация и РИОСВ – Стара Загора. На контрол са подложени пунктовете за изкупуване на билки без ограничен режим, горски плодове и гъби. РИОСВ – Стара Загора упражнява контрол за ограничаване на незаконната търговия с редки и защитени видове растения и животни.

През годината са издадени Заповеди на Кмета на Общината за забрана нанасянето на повреди на клоните от липовите и ореховите дървета.

През 2022 година не са издавани разрешителни за ползване на лечебни растения. Не са постъпвали и заявления за издаване на удостоверения за култивирано отглеждане на лечебни растения.

Друг важен показател за устойчивото състояние на околната среда е шумовият фон. На територията на общината няма постоянни пунктове за измерване на нивото на шума. Наблюденията показват, че това не е сериозен проблем за населението на общината. Изключение в това отношение прави населението живеещо в близост до транспортни възли като ЖП гарата, както и това живеещо в близост до пътните артерии. Решение на този проблем се търси чрез подобряване на пътните настилки и озеленяването на градската среда.

Един в голяма степен национален проблем, който има повече социален, отколкото екологичен характер, е регулиране популацията на безстопанствените кучета. Община Казанлък, съвместно с фондация“ Анимал хоуп“ – Казанлък и австрийската неправителствена организация "Терхилфе зюден“ подпомага доброволците, които обгрижват бездомните животни включвайки ги в целогодишно провежданите комуникационни кампании за насърчаване на осиновяването на животни от Общински приют за бездомни кучета, за задължителна идентификация регистрация на домашните любимци. Направените наблюдения върху популацията на домашното куче в общински мащаб налагат следните изводи: с много малки изключения, на територията на общината няма безстопанствени кучета, а "отвързани“ в момента домашни любимци. Голяма част от домакинствата притежават кучета и се грижат за тяхното благополучие. Срещането по улиците на единични екземпляри, не е правило и обикновено те имат свои стопани.

Не са констатирани посегателства върху тяхното биоразнообразие или промяна в абиотичните фактори на средата.

Рени АТАНАСОВА