Консорциум PlovdivWineUni направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два нови стратегически партньора - София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници - Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университети, подписаха меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации в зала "Хоризонт“ в УХТ.

Това е знаменателен момент, тъй като с разширяването на "PlovdivWineUni" към бизнеса се гарантират максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV "Технология на виното и напитките на винена основа“, заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.

А в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт в осигуряване калорийния баланс на бъдещето. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организация на изток, посочи ректорът.

"Консорциумът е уникален за България, защото обединява науката, образованието, научно-изследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част, а днешното разширяване е събитие за страната“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.

Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.

Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.