Конкурс за текст с послание към всички българи тече във Велико Търново. Организатори на състезанието са Областна администрация и Регионалното управление на образованието, предаде кореспондент на "Фокус“. В надпреварата могат да участват всички ученици от средните училища в региона. За да се включат, те трябва да напишат послание, съдържащо до седем думи. Текстът, който бъде класиран на първо място, ще бъде изпратен за гравиране в мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни.

Роженските поляни са символ на българщината, историческото и духовното ни наследство. Там ще бъде изграден 111-метров пилон на българското национално знаме, за което на първи ноември тази година – Деня на народните будители, стартира Национална дарителска кампания "България заслужава“. Акцията е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът ще се реализира изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната, държавните и местните власти, обединявайки нацията в изграждането на безспорен, притегателен център на родолюбието. Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз, на внушителната надморска височина от 1430 м., а знамето ще се вижда от километри разстояние.

В основата на Пилон "Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от двадесет и осемте областни административни области на България. Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Идеите за текст от седем думи учениците могат да изпращат до 15 януари на електронен адрес governor@velikotarnovo.government.bg. Посланията ще бъдат оценявани от жури от представители на Областна администрация и РУО. Авторите на трите най-добри обръщения ще получат и награди.