По повод 26 юни - Международен ден срещу злоупотребата с наркотици и нелегалния трафик на наркотични вещества, Общинският съвет по наркотични вещества, Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Ловеч обявяват конкурс за фото есе за ученици.

Темата за учениците от 5 – 7 клас е "Забавни моменти с моя домашен любимец" и за 8 – 11 клас – "Моят свят без наркотици".

Според регламента на конкурса всеки автор може да участва с една фотоистория, включваща до шест снимки, които отговарят на зададената тема и са подредени в логическа последователност. Прилага се и текст, който разкрива посланието на фотографиите.

Призьорите от двете възрастови групи ще бъдат наградени с ваучери от спортен магазин: първа награда – 100 лв., втора награда – 70 лв., трета награда – 50 лв., поощрителна награда – 30 лв.

Крайният срок за изпращане на творбите е 31 май.

Конкурсът е алтернативна форма за запълване на свободното време на децата с цел превенция на употребата на наркотични вещества.

В Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици хора от целия свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията. По статистика България е на първо място в Европейския съюз по начало на употреба на наркотични вещества – деца.

На 12-13 години започват да пушат марихуана. Две трети от всички юноши и млади хора, които завършват средното си образование, са опитвали поне веднъж наркотични вещества.