Конкурс за рисунка или снимка на тема "По стъпките на Иван Вазов“ обяви библиотеката при Народно читалище "Иван Вазов – 1893“ в село Първомайци. Състезанието е част от проявите, посветени на 130-годишнината от създаването на читалището, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Темата предоставя форум за творческа изява. Личността на Вазов е богата и многообразна. Интерес представляват, както неговото творчество, така и жизнения му път. Задълбавайки в историята му можем да попаднем на моменти от живота му, които биха били идеални за визуално пресъздаване. Роден и израснал в Сопот, патриархът на българската литература е бил запленен от природните красоти на балкана, изпълнил се е с благоговение пред величието на Стара планина и така истински обиква българското. Творбите му пленяват не само със съдържание, но и с природните картни, описвани в тях. Има много интересни факти, както от личния, така и от служебния му живот, които биха допринесли за раждане на идеи пресъздадени в рисунки. Интересен такъв е и този за кръщението на нашето читалище. Основателите му и ние техните последователи можем и сме горди, с фактът че патрона му лично е дал съгласието си да се кръсти така“, разказват от културната институция в горнооряховското село Първомайци.

Конкурсът се провежда онлайн и в него могат да участват деца и ученици /от 1 до 12 клас/ от цяла България. Разделите са два – рисунка и снимка. Условието е те да отговарят на зададената тема, като тя включва изображения на портрети и сцени от живота и бита на Иван Вазов, места свързани пряко с неговия живот (къща, музеи, паметници и други), както и пресъздаване на картини от негови творби.

Подробности за състезанието и условията можете да намерите в групата създадена във Facebook.

Луиза ТРАНЧЕВА