Конференция на тема "Земеделски практики в полза на климата и околната среда“ ще се проведе в Добрич на 31 август от 10:30 ч. в СК "Простор“ в Градския парк "Св. Георги“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Конференцията е съпътстващо събитие в програмата на специализираното международно изложение "Селското стопанство и всичко за него“, което се провежда всяка година в Добрич, тази година от 31 август до 3 септември. Конференцията е организирана от Европа Директно Добрич и НОУ-ТИЛ България, със съдействието на "Добрички панаир“ АД, домакин на изложението. Програмата на конференцията е изключително богата:

- 11:00 ч. - Основи на Биодинамичното земеделие - Димитър Стоянов - чичо Митко

- 12:00 ч. - Горите в България и ползите на ветрозащитните пояси с лектор Йордан Петров

- 13:00 ч. - Видове компост, как се прави и как се прилага - Karl Van Rooyen - Южна Африка.

- 14:00 ч. - Програма EWA на EIT Food в България в подкрепа на жените предприемачи в сектора на агрохраните - Ралица Жекова, изпълнителен директор на Регионална агенция за предприемачество и иновации Варна (РАПИВ)

- Дигитализация на зърнобазите и стопанствата - ключ към устойчиво земеделие - Владимир Николов (Ентегра ООД)

- 15:00 ч. Как правилно да направим прехода към Ноу Тил - Russel Hedrick (Северна Каролина)

- 16:00 ч. - Иновации в земеделието съгласно Зелената сделка - Дияна Дерменджиева, преподавател в Тракийският университет

- 17:00 ч. - Как Ноу-Тил решава проблемите с вредителите и болестите - Dwayne Beck , основател на институт в Южна Дакота

- 18:00 ч. - Биотехнологии за Ноу Тил - Подобряване структурата и биологичната активност - БТУ Център (Украйна)



Двамата лектори от САЩ ще се включат онлайн и е възможно разместване в програмата. За участниците в конференцията са осигурени безплатни книги и дискове, плюс няколко награди. Има отправена покана към Министерството на земеделието за презентация (присъствено или онлайн) относно какво да очакват земеделците от Плана за възстановяване и механизма за възстановяване и устойчивост ("Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ и "Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“) и как ще се разграничават от Програмата за развитие на селските региони.



Жулиета НИКОЛОВА