Финалът на Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич е тази събота - 29 април, от 11:00 ч. с "Концерти за малчугани и великани", предаде репортер на "Фокус". Мястото е Градски парк "Св. Георги" - поляната пред "Мечока Бен". За втора поредна година организират детско образователно музикално събитие. Този път проектът ще представи различна концертна програма - с кубинска и испанска музика.

За най-малките е предвиден музикален празник чрез творчески проект, чийто ръководител е Тина Коилова. В Добрич децата ще се запознаят и забавляват с Ире Васкес от Куба и Десислава Петкова - SunDessi - клавишни и перкусионни инструменти, а Яна Иванова, артистичен музикален аниматор, ще рисува заедно с тях и ще представи китарите.

Иреня Васкес завършва средно музикално училище с пиано и фагот. В България е преподавател по музика и други арт дисциплини на деца в предучилищна възраст. От 18 години живее и твори тук. Свирила е с едни от най-добрите ни латино музиканти - Калин Вельов, Искрен Пецов, Мартин Ташев, Дел Падре и други. През 2015 г. е солист на представителен концерт на БНР. Има своя музикална формация. Чрез музиката си свири и пее за Куба и за цяла Латинска Америка, отправя послания за това колко хубав е животът.

Десислава Петкова-SunDessi е една от малкото жени, натоварили се с тежката задача на барабанист. Родена е в София. В чест на завършването й в Нов български университет – специалност музика, поп и джаз ударни инструменти, се осъществява и първият концерт на група D.VINE, в която самата тя участва и до днес. Освен огромната й любов към музиката, Десислава се занимава усилено с политология и политически науки, както и с изучаването на френски език. Приветлива и артистична личност, с опит в провеждането на детски образователни събития.

Яна Иванова е артистичен музикален аниматор. Завършва средно специално образование – художник, дизайнер на интериор през 1999 г. Получава висшето си образование в Софийски университет, специалност "Музикална педагогика" през 2018 г., а към момента е учител по музика с педагогически стаж от 4 години. През годините получава множество отличия и награди, сред които: Международен конкурс за нова авторска детска песен "Златни искри" 2017 г., Национален детско-юношески конкурс "Орфеева дарба", Детски фестивал "Под дъгата" и др. Отличава се със своите комуникативни умения – умее да привлича вниманието, да провокира, да мотивира и стимулира мисловната дейност на децата. С опит е в организирането и реализирането на тържества и мероприятия с образователен характер.

Входът на съботния празник е свободен.

Жулиета НИКОЛОВА