Празничен концерт, посветен на 60-годишнината на именития български баритон Александър Крунев, предстои на 27 април, четвъртък, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера, съобщиха от културната институция.

Богатството на своите тембри и емоционално присъствие в чудесно подбраната музикална програма – в сценично партньорство с големия български певец, ще представят сопраните Йоана Железчева и Станислава Момекова, тенорите Андрея Мирчев, Валерий Георгиев, Даниел Дамянов и Яни Николов, баритонът Бранимир Недков и басите Делян Славов, Диман Панчев и Ивайло Джуров.

Блестящият набор от избрани вокални произведения, в изпълнение на солистите на Държавна опера – Бургас и гост-солистите, ще бъде представен под съпровода на оркестъра и хоровия състав на Държавна опера – Бургас. Диригент на мащабното събитие, в което ще прозвучат арии и ансамбли от световната оперна литература, ще бъде маестро Деян Павлов – чест и желан гост на бургаска сцена, концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас – Ваня Златева, диригент на хора – Невена Михайлова.

Маестро Деян Павлов ще има честта да дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори.

В залата на Бургаската опера на 27 април в концертния спектакъл "Александър Крунев и приятели“ ще прозвучат: "Пролог“ от операта "Палячи“ от Руджиеро Леонкавало, Ария на Манрико и Дует на Леонора и Граф ди Луна из операта "Трубадур“ от Джузепе Верди, Ария на куклата Олимпия“ из "Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, Ария на Дон Базилио /“Ария на клеветата“/ из "Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, Дует на Дон Паскуале и Малатеста“ из операта "Дон Паскуале“ и Ария на

Алфонсо из операта "Фаворитката“ от Гаетано Доницети, "Рондо на Мефистофел“ из операта "Фауст“ от Шарл Гуно,"Ария на Захария“ из "Набуко“ от Джузепе Верди, Дует на Атила и Ецио из операта "Атила“ от Верди, Дует на Джилда и Риголето из операта "Риголето“ от Верди, белкантовата ария "Каста Дива“ от операта "Норма“ от Винченцо Белини, "О, sole mio!" от Едуардо ди Капуа, както и популярни италиански и испански канцонети – "Funiculi funicula“, "Гранада“, Мамма“, "Amapola“ и др.

Бравурен финал на празничната гала ще бъде емблематичната "Наздравица“ от операта "Травиата“ от Джузепе Верди, в която на сцената кода на вечерта ще поставят всички солисти и хорови артисти, участвали в гала вечерта, разбира се, заедно с "виновника“ за тържественото събитие – Александър Крунев. Изтъкнатият баритон – солист на Държавна опера – Бургас, се представи с изключителен успех пред многобройна публика в края на м. март т. год. на бургаска сцена в една от коронните си роли – на тъжния шут Риголето в едноименната опера от Джузепе Верди, в която се е превъплъщавал над 100 пъти. Зад диригентския пулт бе Матей Поп от Румъния /гост/. Крунев има в репертоара си забележителен набор от образи, които пресъздава със забележителна зрялост, задълбоченост, артистизъм, стабилност и брилянтно вокално майсторство.

Александър Крунев завършва СМУ "Любомир Пипков“ – София, специалност "пеене“, а след това – ДМА "Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта "Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в "Отело“, граф ди Луна в "Трубадур“, Ренато от "Бал с маски“, Маркиз Поза в "Дон Карлос“, дон Карло в "Ернани“, дон Карло в "Силата на съдбата“ от Верди, в оперите на Пучини – барон Скарпия в "Тоска“, Шарплес в "Мадам Бътерфлай“, Пинг в "Турандот“, Леско в "Манон Леско“, Марсел в "Бохеми“, репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от "Севилския бръснар“, Тадео в "Италианката в Алжир“; в операта на Леонкавало "Палячи“ изпълнява ролите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е познат като Дон Жуан, Алфио от "Селска чест“, в "Хофманови разкази“ е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и доктор Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от "Лучия ди Ламермур“, Малатеста от "Дон Паскуале“. Изпълнител на кантатно-ораториални произведения – "Кармина Бурана“ на Карл Орф, "Реквием“ на Моцарт, "Симфония №9“ на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител на награда "Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура. 

Билети за концерта "Александър Крунев и приятели“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“, както и в мрежата.