Концерт, посветен на 10-годишнината на Институт "Конфуций“ при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ в старата столица, организират днес. Музикалната проява ще е на голяма сцена на МДТ "Константин Кисилов“, уточняват за Агенция "Фокус“ от висшето учебно заведение. В програмата с песни и танци ще се представят деца и ученици от учебни заведения с изучаване на китайски език от Велико Търново, Русе и София, както и студенти от Великотърновския университет и курсисти в Института.

Специални гости на спектакъла ще бъдат хор "Родна песен“ от Търговище, които също са подготвили изпълнения на китайски език, Валери Иванов от Кунфу център "Сюангуей“ с демонстрация на тайдзицюен и китайски студенти от Националната музикална академия в София, които ще поздравят гостите на събитието с изпълнения на различни музикални инструменти и песен на български език.

Началото на спектакъла ще е в 18:00 часа, а входът е свободен.

Институт "Конфуций“ във Великотърновския университет отваря врати през октомври 2012 година като 359-ия Институт (от над 500) в целия свят и втория в България. Дейността на Институт "Конфуций“ е насочена към разпространението на китайския език и култура в България, повишаването на качеството на обучението по китайски език в страната, засилването на двустранния обмен и сътрудничество в областта на образованието и културата. През 10-те години от своето съществуване Институт "Конфуций“ си с над 70 образователни институции в 18 населени места в България: Велико Търново, Димитровград, Дряново, Русе, Търговище, Попово, Разград, Свищов, Шумен, Исперих, Тутракан, Варна, Бургас, Казанлък, Сливен, Челопеч, София, Сливница.