Община Кюстендил изпълнява проект "Грижа в дома“. Проектът беше представен на пресконференция от Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“, предаде репортер на "Фокус“. Стойността на проекта е 1 768 685 лева.

Основната цел е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Настоящата операция ще надгради реализираните дейности и постигнатите резултати по други проекти, програми и мерки, финансирани със средства от националния бюджет, Европейския съюз и други източници.

Операцията допълва подкрепата към най-уязвимите групи от населението на Община Кюстендил, които се подпомагат в рамките на Програмата за храни и основно материално подпомагане.

Ще бъдат подпомогнати 331 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. "Тази цифра е съвсем идентикативна. Практиката ни показва, че при изпълнението на последните 6 проекта, при планиран индикатор 2133 потребители, Община Кюстендил е обгрижила 3608 души, което е с почти 50 % повече“, каза Радмила Рангелова. В рамките на проекта е бъдат разкрити 62 нови работни места. 22 от тях ще бъдат за специализиран персонал, а останалите ще бъдат за асистентска подкрепа.

Услугите за грижа в дома ще се предоставят от служители на "Център за патронажна грижа“.  Основните дейности включват: предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, със средства на потребителите; предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти, при необходимост.

Венцеслав ИЛЧЕВ