Компанията вече е започнала да обучава служители в областта на инженерството и операциите за производство на медицински изделия и скоро ще получи разрешение за строеж за производствената си база в Първомай.

"Като представител на държавата на регионално ниво Областна администрация Пловдив подкрепя проекта на Intuitive за изграждане на съоръжение в Първомай за производство на 3D ендоскопи, използвани в световен мащаб в хирургичните системи "da Vinci"." Това заяви областният управител Ангел Стоев по време на среща с представители на Intuitive, коeто преди година получи от Министерството нa инoвaциитe и pacтeжa сертификат за приоритетна инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. 

Със седалище в Сънивейл, Калифорния, Intuitive е пионер в областта на роботизираната хирургия, световен лидер в областта на минимално инвазивните грижи и производител на роботизираните хирургични системи "da Vinci". Хирурзи от цял свят са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури с помощта на системите "da Vinci" на Intuitive. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в цял свят провокира това разширяване в България.

"Като партньор в Меморандума за сътрудничество ние ще подпомагаме комуникацията с институциите и ще гарантираме бързото придвижване на документацията и процедурите за подготовка и строителство. Ангажираме се също така да съдействаме за придобиването на държавна земя от 4,5 дка, която да стане част от бъдещия терен на съоръжението", коментира Ангел Стоев.

Intuitive е планирало да инвестира около 80 млн. лв. в изграждането на тази нова производствена база в Първомай, която ще се разгърне на територията на близо 134 дка. Проектът ще бъде осъществен на три етапа. До края на следващата година, като първа фаза, се планира да бъде изградено и пуснато в експлоатация производственото съоръжение, в което ще се произвеждат компоненти за 3D ендоскопи, използвани в хирургичните системи "da Vinci". Първоначално трябва да бъдат разкрити над 100 нови работни места, а с разширяването на капацитета с втори и трети етап ще бъдат наети още 200 души.

По време на работна среща бяха представени накратко напредъкът и предстоящите дейности по проекта. Вече е изготвен Подробен устройствен план на обекта, документацията е налична и предстои издаване на разрешение за строеж.

Българските специалисти, които ще работят в бъдещия обект в Първомай, вече се обучават от Intuitive в съществуващите й производствени съоръжения за симулация в Германия. В процес на разработване са и учебни програми за подготовка на кадри в областта на инженерните науки и операциите за производство на медицински изделия, които да се интегрират в образователните програми на българските средни и висши училища.

Допълнителна информация за проекта

Изграждането на модерно производствено съоръжение в област Пловдив ще позволи на Intuitive да разшири производствения си капацитет за 3D ендоскопи, използвани в световен мащаб в хирургическите системи "da Vinci", като добави производителност, която се простира извън двете й съществуващи производствени съоръжения за симулация в Германия. Освен това то ще позволи на компанията да поддържа допълнителен ръст в Европа.

Проектът, който има възможност за увеличаване на мащабите за растеж в бъдеще, включва производство на микрооптика, кабелни комплекти, модерни процеси като лазерно заваряване и микрозапояване, както и сглобяване.