След безспорния успех на балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус през летния сезон на 2022 г. - за ценителите на изящното танцово изкуство Бургаската опера е подготвила ново премиерно заглавие в репертоара си–комичният балетв две действия"Зле опазено момиче", по музика на Луи Харолд и Пиер Гаво. Това съобщиха от Бургаската опера. На сцената на Държавна опера – Бургас на 7 април, петък, от 19.00 часа ще оживее една пасторална картина, наситена с багри, емоции, динамика, изящни музикални мотиви, носеща витални послания и много смях. 

Хореографията и режисурата на новото заглавие в репертоара на бургаския културен институт са на Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик – "Дон Кихот" и "Жизел" - заглавия, представяни с голям успех и висок зрителски интерес през последните две години на бургаска сцена, съдържа много оригинални елементи и постановъчен подход, съчетаващ класическите прийоми с иновативни хрумвания.

"Зле опазеното момиче“ е колоритен спектакъл за любовта! Балетното заглавие, наситено с весели и непринудени ситуации,комични моменти и предизвикателства към изпълнителите,е един от най старите европейски балети, достигнали до наши дни. Работим с много желание и отдаденост, всички артисти са изцяло потопени в творческия процес.Пожелавам успешна премиера на балетната трупа  и  бих се радвала новата постановка да бъде част от богатия репертоар на Държавна опера – Бургас!“, каза Галина Калчева, която, в синхрон с балетистите,довършва прецизно всеки детайл от постановката, за да бъде представена блестящо на премиерния спектакъл.

Репетитор на балетния състав е Марина Змеева‐Маркова, която също извайва прецизно детайлите в изграждането на цялостния вид на спектакъла от страна на балетната трупа. Помощник-режисьор на постановката еПетър Тихолов.

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев, който сътвори и приказния декор на балетите "Дон Кихот" и "Жизел", на детския мюзикъл "Трите прасенца Пиф, Паф, Пуф", както и на много други заглавия от репертоара на Държавна Опера Бургас."Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви, но ще успеем за премиерата. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: "Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата – публиката трябва да ахне! С Държавна опера – Бургас съм работил по създаването на сценографията на "Баядерка“, "Жизел“, "Дон Кихот“ и др. успешни заглавия. Бургаската опера може да се похвали с широк диапазон продукция, която е свързана и с най-важната публика – детската. В тази насока адмирирам ръководството на Операта – да популяризира с огромни усилия музикално-сценично изкуство на високо художествено ниво, включително и за детската аудитория. Пожелавам да се отстоява и популяризира българското творчество, а това е важна мисия във времена, когато ситуацията е изпепеляваща, а масовият вкус налага съмнителни ценности…“, каза предпремиерноизтъкнатият сценографИван Токаджиев.

Атрактивните костюми, които ще внесат допълнително закачлив елемент в хумористичния сюжет, са дело на Яна Дворецка, талантлив млад художник. Тя бе в блестящ творчески тандем с Иван Токаджиев в процеса на сътворяване на приказната визия на балетната постановка "Дон Кихот. "Зле опазеното момиче" е една забавна и красива история за любовта. Тъй като вече съм правила костюми за този балет в Русенска опера, този път потърсих по-съвременна интерпретация, която мисля, че ще бъде по-близка и разбираема за днешната публика. Искаше ми се костюмите да имат по-“френско" звучене, затова използвах различни десени, както и пастелни нюанси на синьо, розово и лилаво. Балетният костюм е изключително предизвикателство в технологично отношение, но работата по тази постановка беше преди всичко удоволствие, благодарение на таланта и професионализма на екипа в шивашкото ателие на Бургаска опера.", разказа за творчески процес на създаване на костюмите за "Зле опазено момиче" Яна Дворецка, художник-костюмограф.

Солистичният състав на "Зле опазеното момиче“е първокласен. За премиерния спектакъл се готвят: солистките на балетния състав на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова и Яна Бюрдута – за ролята на Лиза, селска девойка. Премиер-балетистите Даниел Тичков и Емил Йорданов, както и Теодор Цаков, солист на балетната трупа, репетират за образа на Колен, любим на Лиза. За ролята на Мама Симон, която традиционно се танцува от мъж, се подготвят солистите Теодор Цаков и Кирил Филипов, а за образа на Никез, кандидат за жених на Лиза - Емил Йорданов, Даниел Тичков и Кирил Филипов. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза Светлан Николов.  В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки към НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров“– Бургас – като персонажите на приятели на Лиза и Колен, селяни и др.

Процесът на раждането на една постановка винаги прелива от вълнение и необходима доза стрес – за естественото набавяне на задължителния адреналин, без който истинското изкуството е немислимо.Артистите от балетната трупа репетират усилено, гардеробиерите изработват с желание и вещина красивите костюми, целият творчески екип на премиерния спектакъл обещава един истински балетен празник на 7 април! Очаква Ви възхитително съчетание на динамика, пищност, сценично майсторство и искрен смях!

Втората премиера на "Зле опазеното момиче“ е на 29 април – посветена на на Международния ден на балета. Кратко съдържание на комичния балет "Зле опазено момиче": Лиза, дъщеря на богатата вдовица Марцелина, е влюбена в бедния селски момък Колен. Намеренията на майка ѝ са да я омъжи за Никез, сина на богаташа Мишо. Лиза тръпне в очакване на своя любим. Тя връзва панделката си на "любовен възел" и я оставя на мястото, където обикновено двамата се срещат. След малко Колен се появява и пламва от радост като вижда панделката. Лиза и Колен се срещат и се сливат в прегръдка, ала щастието им е кратко. Марцелина дотичва и безцеремонно ги разделя. Майката ядосано изпраща дъщеря си в къщи, където имало неотложна работа за вършене. Колен се промъква подир нея, за да ѝ помогне. Двамата влюбени се отдават на радостта си, че най-сетне са сами. Идват приятелките на Лиза, за да я поканят на разходка, но майката не иска и да чуе. Пристигнали са Мишо и синът му Никез. Марцелина ги посреща прелюбезно. Бащата церемониално поисква ръката на Лиза за сина си. Марцелина приема с радост, а Лиза започва подигравателно да се забавлява с непохватния Никез.

На нивата. Жетварите са прекъснали работата си за почивка. Колен ги увлича във весел танц и към тях се присъединяват Лиза и Никез. Всички разбират, че девойката предпочита бедния селски момък пред сина на богаташа. Жетварите не свалят очи от тримата: Никез танцува тромаво, държи се глупаво и предизвиква само смях. Внезапно руква силен дъжд и пропъжда танцуващите.

В чифлика. Марцелина и Лиза се прибират уморени и скоро майката заспива. Лиза се опитва да измъкне ключа от престилката на майка си, за да излезе и да се срещне с Колен, ала старата усеща и отваря очи. За да е сигурна, че дъщеря ѝ няма да се измъкне навън, тя я кара да танцува. Лиза подхваща танц под звуците на дайре, а Марцелина отново се унася. Вторият опит на момичето да вземе ключа е успешен и Колен най-сетне е вътре. В този момент жетварите пристигат, за да получат надниците си и Колен бързо се скрива. Докато майката се занимава с жетварите, двамата влюбени си разменят кърпите, вричайки се във вечна обич.

Пристигат Мишо и Никез. Те водят със себе си нотариус. Никез подписва тържествено брачния договор. Марцелина извиква дъщеря си, за да подпише и тя. Но Лиза се появява със своя любим Колен. Те искат прошка и нейната благословия. Отначало майката не приема, но всички я увещават и накрая тя се съгласява. Лиза и Колен щастливи започват да танцуват.

Билети за премиерния спектакъл: на касата на Операта, каса "Часовника" (работи и в събота), както и в мрежата.