С репетиции на комедията "Скакалци“ на Ст. Л. Костов започна новият творчески сезон в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ в старата столица. От пресцентъра на културната институция уточняват за Радио "Фокус“ - Велико Търново, че на местната сцена спектакълът ще бъде поставен от Юрий Дачев.

"Искам да направя комедия, която е достатъчно популярна, но в същото време не е втръснала на българския зрител. Творчеството на Ст. Л. Костов е своеобразна илюстрация на българската социална и културна действителност, представена със средствата на комичното. Чрез "Скакалци“ в негово лице открих автор, който е достатъчно прозорлив, но в същото време не е зъл, иронията му не е разрушителна. Думите му пощипват, без да оставят кървави следи. Тези качества ми се видяха достатъчни, за да се заема с обичаната комедия. В този спектакъл ще разкажем една смешна история за хора, на които много им се иска да живеят – охолно, богато, разточително, и в тази своя алчност са готови на всичко“, споделя гост-режисьорът.

В "Скакалци“ участва целият драматичен състав на великотърновския театър, а премиерата ще бъде през октомври. Над сценографията и костюмите работи Ханна Шварц, а музиката подготвя Петър Атанасчев.

"Отдавна водим творчески разговори с Юрий Дачев и сега сме изключително удовлетворени, че въпреки своята натоварена програма, успя да отговори на нашата покана“, признава директорът на МДТ "Константин Кисимов“ Васил Вълчев. Той съобщи, че до края на годината великотърновските артисти ще подготвят още едно премиерно заглавие. В началото на ноември трябва да започнат репетициите на пиесата "Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс. За спектакъла, който ще се играе в камерна зала, е поканена младата режисьорка Надя Панчева.

Юрий Дачев е драматург, режисьор, театровед, сценарист и водещ на тв предаването "Рецепта за култура“. Той е преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов“ и драматург на Малък градски театър /зад канала/ в София, а сега за първи път работи с екипа на великотърновския театър. Автор е на над 2000 публикации в областта на театъра, а драматургичните му текстове са получили над 60 сценични реализации и са превеждани и публикувани на повече от 8 езика.