Спектакълът "Не сме от тях" на великотърновския театър спечели наградата "Комедиен хит на сезона" на Чудомировите празници в Казанлък, предаде кореспондент на "Фокус". От Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" уточняват, че призът е връчен лично от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

 

Театралният фестивал "Комедиен хит на сезона" се проведе за 20-а поредна година в рамките на Чудомирови празници 2023 . В програмата тази година участваха шест комедийни постановки, а наградата се присъжда с гласуване на публиката. 

С най-висока обща сборна оценка на зрителите Отличен 5,80 за първото място се пребори великотърновският театър. Втори с оценка 5,75 остана спектакълът "Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов, в който участват актьорите Мария Игнатова, Ненчо Илчев и Антоан Петров. Трети с оценка 5,68 е Кръстю Лафазанов за стeндъп комедийното шоу "КОМИКадзе на КръстЮпът".

На фестивалната сцена бяха представени и спектаклите "Пестете ни времето“ по Чудомир на Театрална къща "Ами да“ – София, "МАРКО ТОТЕВ в живи картини“ - авторски спектакъл на Николай Гундеров съвместно с казанлъшкия Общински театър "Любомир Кабакчиев“, и «Юзър“ - авторски спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров на Драматичен театър "Сава Огнянов“ в Русе.

Спектакълът "Не сме от тях" е създаден по емблематичните Чудомирови разкази "Без късмет" и "Не съм от тях". Творческата идея е на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а оригиналната авторска музика е на Петър Атанасчев. В комедията участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Виктор Терзийски, Кирил Милушев, Лиляна Иванова, Полина Петкова, Милен Иванов, Стоян Борисов, Боян Фърцов, Иван Митев, Детелин Кандев.

Луиза ТРАНЧЕВА