Колкото се може повече деца да бъдат обхванати от образователната система, както и да бъдат задържани в училище са основните приоритети на Регионалното управление на образованието в старата столица за новата учебна година. Това заяви директорката на РУО инж. Розалия Личева по време на среща с директори на училища и различни контролни институции. В нея се включиха още областният управител инж. Георги Гугучков, както и представители на РЗИ, ОД на МВР и РД "ПБЗН“, съобщават за Агенция "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново.

Областният управител приветства директорите като им пожела успешен старт, ползотворна присъствена учебна година и високи резултати в преподаването на нови знания.

Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева припомни, че от 15 септември до 14 октомври в училищата и детските градини са въведени противоепидемични мерки – спазване на дистанция, дезинфекция, проветряване, но по думите й добрата новина сега е, че няма да има маски. Тя подчерта, че в една голяма част от училищата има медицински специалисти, които помагат за спазване на противоепидемичните и хигиенни изисквания. Приключили са и проверките на експерти от РЗИ в учебните заведения, като сериозни нарушения не са констатирани. Учебната година ще започне нормално навсякъде, като в повечето институции са извършени частични или цялостни ремонтни дейности.

Комисар Красимир Кръстев от РД "ПБЗН“ предупреди, че най-сериозният риск пред учебните институции тази година е свързан с газовата криза. Той уточни, че ако евентуално се премине на друг вид алтернативни отопления, трябва много сериозен контрол. Всички електрически инсталации и уреди трябва да бъдат проверени и да не се оставят без надзор през ноща. Ако училищата се топлят на газ, цялата газова инсталация трябва да бъде прегледана от оторизирана фирма. В случай, че отоплението става на твърдо гориво също е нужен строг контрол. Във връзка с евентуална евакуацията комисар Кръстев припомни, че първите няколко минути са от изключителна важност до пристигането на пожарните автомобили и призова училищните ръководства до края на месец октомври да проведат учения. По думите му изходите от учебните институции по никакъв начин не трябва да бъдат заключени или затрупани с каквито й да е предмети.

Ивелин Иванов от ОД на МВР говори за агресията в училище и употребата на тютюневи изделия и наркотични вещества. Според него една от най-тревожните тенденции е използването на т. нар. "райски газ“ сред подрастващите, а РЗИ е издала забрана за продажба на алкохол, цигари и райски газ на малолетни и непълнолетни лица. Той увери, че е създадена организация за полицейско присъствие с цел осъществяване на контрол в районите на училищата преди и след края на всекидневните учебни занятия.

Георги Василев от "Пътна полиция“ съобщи, че на територията на областта от началото на годината до момента са настъпили 31 пътно-транспортни произшествие с участието на деца. От тях има 36 пострадали и нито едно загинало. По думите му ОД на МВР е създала организация в районите на учебните и детски заведения да се регулира трафика на МПС и пешеходци.