Столична община организира тържествено запалване на светлините на коледната елха със спектакъл пред Народния театър и светлинно шоу. На 1 декември ще бъде тържествено запалване на коледната елха в София с изпълнения на любими танцови, музикални формации и 3D мапинг на площада пред Народния театър "Иван Вазов“.

Елхата ще бъде висока 10 метра, украсена с много лампички и гирлянди. Празничната програма ще започне в 18 часа, а в 19 часа ще бъдат запалени светлините на коледното дърво в присъствието на много любими актьори като Пламен Манасиев, Неда Спасова, Пенко Господинов, Светлана Янчева, Анастасия Лютова, Саня Борисова, Георги Златарев, Ириней Константинов, Бина Харалампиева, Роберт Янакиев, Иван Райков и други.

Тази година Столична община заедно с А1 подаряват на столичани празничния спектакъл "Истинската Коледа“ със специален 3D мапинг. Концертът ще започне веднага след официалното запалване на светлините на дръвчето. Любими музиканти и танцови изпълнители ще създадат коледно настроение за гостите и жителите на града. Спектакълът ще представи по увлекателен и забавен начин българските фолклорни традиции и съвременния поглед към празника.

Главни действащи лица в него ще бъдат танцьорите от ансамбъл "Българе“. Заедно с тях на сцената ще излязат музикантите от "Виво Монтана“, дует "Крис и Велин“, "Нана денс проджект“ и още много други изпълнители. Сградата на театъра също ще е част от шоуто, като върху нея ще се проектират различни картини, свързани с предстоящия светъл християнски празник.

Леденият парк пък ще отвори врати на 1 декември в Княжевската градина. Той е изграден по модел на известната ледена пързалка пред сградата на общината във Виена. Ледената пързалка е на територията на Княжеската градина и ще бъде открита на 1 декември. Заедно с нея е предвиден и коледен базар, където каращите кънки или придружаващите ги могат да прекарат приятни минути в дните по празниците.

Коледно настроение и богата украса съпътстват редица коледни пазари, които ще се проведат на различни места в София. Богата културна програма с филмови прожекции, концерти, ателиета за съвременно и приложно изкуство, както и благотворителни каузи съпътстват коледните градчета.

"Sofia Christmas Fest“ отвори врати на 18 ноември и ще продължи до 25 декември в Южния парк. Коледен парк ще има от 4 до 30 декември на площад Славейков.

Коледният базар "Съборна“ ще се проведе на едноименната улица от 1 декември до 8 януари.

В парк "Възраждане“ също ще отвори врати коледен базар, като той ще се проведе от 9 декември до 2 януари. Коледен базар ще има и на Женския пазар, а Немският базар ще бъде пред Народния театър.

Базари ще има и в "Нови Искър“ (от 20 до 21 декември), "Герена“ (от 20 до 23 декември) и "Северен парк“ (от 20 до 31 декември).