Коледни базари ще зарадват жителите на Видин и Белоградчик, предаде репортер на "Фокус“. Усилена подготовка върви за тяхното изграждане в двата града.

В Белоградчик тази година за първи път се организира Коледен базар, който официално ще бъде открит на 8 декември и ще продължи до 14 януари 2024 г., съобщават от Община Белоградчик. Коледното градче е изградено от 28 кокетни дървени къщички, на централния площад "Възраждане“. То ще посреща жителите и гостите на Белоградчик с коледни подаръци, сувенири, сладкиши, греяно вино и различни ръчно изработени предмети. Светлините на новогодишната елха също ще грейнат на 8 декември от 17 часа и общината е организирала богата културна програма, която ще зарадва децата и възрастните по време на коледните и новогодишни празници.

На 1 декември грейва коледната украса във Видин, когато и ще бъде дадено началото на коледно-новогодишните празници и коледен базар. В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" Дядо Коледа и Снежанка ще зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" ще открият празниците. Празнична заря ще освети и небето над дунавския град, уточняват от видинското кметство.

На централния площад "Бдинци“ вече тече трескава подготовка, коледна украса се поставя в централната част, капиите, кварталите, на всички кръгови кръстовища във Видин.  За коледното настроение ще допринесат и традиционните светещи фигури, къщата и шейната на Дядо Коледа и разбира се красивата коледна елха, разположени на централния площад.