13 декември 1903 година е датата, на която се провежда първия по рода си коледен благотворителен бал във Велико Търново. Това разказа за "Фокус“ етнографът от Регионалния исторически музей Тодорка Недева. Тя уточняват, че инициатор на проявата е Туристическо дружество "Трапезица“, което и до днес организира подобни събития.

Първото "европейско тържество“ в старата столица се случва в салона на читалище "Надежда“. То е доста далеч от стила и изискаността на подобни светски прояви, но пък не им отстъпва по настроение.

"Най-важен обаче е фактът, че участниците събират 173.85 лв., като сумата се оползотворява за родолюбиво начинание – благоустрояване и залесяване в района на Руския паметник, намиращ се на хълма Света гора. Особено впечатляващ е зимният бал на Туристическото дружество през 1905 година. Тогава настоятелството решава "цел на бала, който ще дадем, да е залесяването на р. Янтра с тополи, орехови дръвчета." Събитието остава в историята и с факта, че на него за първи път в изпълнение на военния оркестър при Търновския гарнизон звучи туристическият марш "Балкани" по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов“, разказва още етнографът.

Именно от 1905 година зимните балове се превръщат в ежегодна и очаквана с радост традиция в града. Събраните от тях средства пък се използват за благоустройството на Търново и околностите – нещо, което също се прави и до днес.

"През 1906 година, например, парите се оползотворяват за отпечатване на подготвяния от туристическото дружество пътеводител на Велико Търново, а през 1914 година – за ремонт на съборената от земетресението Туристическа хижа на крепостта Царевец“, допълва още Дора Недева.

Най-бляскави, изискани и представителни в града, по думите й, са офицерските новогодишни балове, но "бар-балът" по случай новата 1929 година поразява присъстващите, тъй като е твърде нетрадиционен. Водени от убеждението, че "многото вечеринки, които през тия празници се даваха, измориха гражданството със своето еднообразие", членовете на Офицерското събрание организират бал "като приказка, с ефектни светлини, сепарета, кафенета и прочее изненади." А събраните немалко средства се предоставят за строежа на Военния дом-музей.

"Социалната затвореност на офицерските новогодишни балове лишава от възможността за участие на по-широк кръг старостоличани. Дори и по-заможните търновци, които могат да си позволят купуването на входни билети, както и набавянето на специално облекло, нямат достъп до тях. Въпреки това те, както и хората от "средна ръка", съумяват да разчупят и разнообразят коледно-новогодишните традиции.

Така например през 30-те и 40-те г. на ХХ в. интелектуалците, богатите търговци и фабриканти, поддържащи контакти със западни фирми, предпочитат да посрещат празниците в сладкарница "Виктория", намираща се на днешната улица "Независимост" № 33. Там най-често празнуват членовете на Лигата на говорещите английски език и представителите на "Алианс франсез" и "Дойч ферайн." За тях собственикът Кръстьо Илиев Тонев майстори великолепни торти, оформени като часовник, елхичка, герба на Велико Търново, коледна звезда и какво ли още не. За доброто настроение на клиентите допринася и пищната, но стилна украса, особено кокетно нагиздената елха. Радио-музиката допълва празничната атмосфера. За първи път във Велико Търново именно в сладкарница "Виктория" се предлага и изпълнение на "живо" на популярни музикални произведения. Те се представят от студенти, завърнали се в родния град за коледно-новогодишната ваканция“, обяснява още специалистът.

Луиза ТРАНЧЕВА