В края на месец юли приключва първата фаза от проучванията, консервацията и социализацията на една от последните крепости на Второто българско царство, от края на XIV век – Кокалянски Урвич, осъществявани от археолози от Национален исторически музей и Секция за средновековна археология на НАИМ при Българска академия на науките. Това съобщиха от Националния исторически музей. Проектът на Националния исторически музей "Цитаделата на Кокалянски Урвич“ се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция "Култура“ и е в синхрон с хоризонталните приоритети на Столична Община за 2022 г, а именно, да е свързан с разкриване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство на столицата. Той даде възможност за получаване на нова информация относно историческото развитие на столицата, като част от многовековната българска култура.

"Любимото ми място в покрайнините на София“, това сподели кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на днешното посещение на Кокалянски Урвич и отбеляза, че Kокалянската крепост е приоритетен проект за Столична община. Наред с едно от най-големите праисторически селища в Европа "Слатина“, намиращо се в едноименния столичен район, крепостта Урвич е от изключително значение за развитието на град София като конкурентноспособна община в областта на културния туризъм и образованието. Пред екипа на археологическата експедиция на проекта "Цитаделата на Кокалянски Урвич“, с научни ръководители Виолина Кирякова, НИМ и Филип Петрунов, НАИМ – БАН, г-жа Фандъкова сподели още, че Столична община ще продължи да финансира проекти през Програма "Култура“, като разработеният и предложен от НИМ "Проект за консервация на археологическите структури на късносредновековен манастир около храм "Свети Пророк Илия“, в крепостта Кокалянски Урвич.

Градската археология е водеща за развитието на културния туризъм и преоткриването на столицата, представяйки събития от историята ни, записани в археологическите пластове, които трябва да бъдат запазени и показани на новите поколения. Чрез реализирането на проекта "Цитаделата на Кокалянски Урвич“ освен разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в рамките на град София, се осигурява и по-достъпна среда в околностите на столицата и любимо място за отдих на софиянци и техните гости. В горещите летни дни крепостта Кокалянски Урвич предлага отлична възможност за прохладна разходка в планините Плана, Лозенска и Витоша, както и край разхлаждащите бързеи на река Искър.

Благодарение на продължаващите проучвания и социализация на цитаделата на Кокалянски Урвич в рамките на археологически сезон 2022 г., бяха разкрити останки от втори християнски храм, чието функциониране се отнася към ХIV-ХVІІ век. В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти бяха открити и много интересни находки. До тази година беше известен само един християнски храм, разположен в ниската част на укреплението. Неговото проучване започва през 1969 година от проф. Димитър Овчаров.

Непосредствената близост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпа й с градски транспорт дава изключителна възможност за организирането на образователни дейности свързани с подпомагане на учебния процес по история на столичните училища и висши учебни заведения. Ученици и студенти имат уникалната възможност да се докоснат в реално време до разкритите старини чрез организирането на уроци на открито, провеждането на зелени училища и иновативни подходи в образователния процес на подрастващата и млада аудитория. Социализирането на Кокалянски Урвич отлично съчетава възможностите за неограничен достъп до културно наследство, природа и образование.

Към момента в археологическите проучвания участват студенти от Нов български университет, СУ "Св. Климент Охридски", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Предвижда се да бъдат проведени серия от семинари на тема "Средновековно крепостно строителство – ландшафти и архитектурни похвати“, както и специализирани обучения за студенти по археология, история, реставрация и консервация.

Втората фаза на проучванията и дейностите на обект "Цитаделата на Кокалянски Урвич“ ще продължат през месец октомври 2022 г., по проект на Националния исторически музей с финансовата подкрепа на Министерство на културата.