Под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се водят активни действия по разследване за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Около 13,00 ч. на 10.11.2022 г. на ГКПП Гюешево митническите служители са извършили проверка на лек автомобил, м. "Мерцедес“, пътуващ в посока изход от България.

Под предната лява седалка е бил открит специално изграден тайник с автоматичен механизъм за отваряне. В него са били укрити три пакета с бяло прахообразно вещество.

При направен полеви наркотест то е реагирало на кокаин. Общото количество на предмета на престъплението възлиза на 3,580 килограма на стойност 161 100 лева, определена съгласно постановление на МС за цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

По случая е образувано досъдебно производство за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество през границата на страната.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство - 21-годишният С.К. от гр. София, е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпно деяние. Той е задържан за срок до 72 часа.

Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Работата по случая продължава.