В Пловдив се забелязва лек спад на пазара на недвижими имоти, но това не води до понижаване на цените. Има лек ръст при търсенето на парцели сравнено с предходното тримесечие, но не и спрямо 2022 година. В града под тепетата има засилено търсене на къщи, а средните цени на имотите в Пловдив са между 900 и 1500 евро на кв.м. Предпочитани квартали за купувачите остават “Тракия", “Кършияка", “Христо Смирненски" и “Младежки хълм".

Това показват данните на една от големите агенции за недвижими имоти в България, съответстващи на последните три месеца на изминалата година.

В Пловдив цените на апартаментите “на зелено" са средно около 1100 евро на квадрат. Много от този тип сделки се осъщестяват главно от купувачи, които са  инвестиционно настроени. Те купуват на ранния етап от строителството, заради по-ниската цена, с идея да го отдадат имота под наем или да го задържат за известно време с цел цената му още повече да се вдигне.

По данни на агенция Arco Real Estate България продължава тенденцията от предходното тримесечие за сериозен интерес при търсенето на къщи и парцели близо до Пловдив. Предпочитани от купувачите са селата Марково, Белащица, Цалапица.

По повод данните за трето тримесечие на 2023 годин - продължава да се говори за охлаждане на пазара, но въпреки това в България то все още не е толкова осезаемо, както е в други европейски страни и САЩ например. Това до голяма степен допринася за все още сравнително ниските лихви по ипотечните кредити. Цените на жилищата като цяло задържат нивата си и за момента не се наблюдават сериозни спадове.