Шест души ще се борят за кметското място в Община Стара Загора, предаде репортер на "Фокус“. ПП ГЕРБ, ИТН, "Земеделски народен съюз", БСП, ПП "Възраждане“ и ПП-ДБ издигнаха свои кандидати за кмет на Стара Загора.

В неделя вечерта настоящият кмет на Стара Загора Живко Тодоров от ПП ГЕРБ официално обяви кандидатурата си за нов мандат за градоначалник. Той е подкрепен и от ПП "Движение Нашият град“. "Никога не съм се считал за незаменим или перфектен в работата си! Всеки човек носи своите предимства и недостатъци. Но знам едно - всичко, което съм правил до този момент, е било със сърце и с много амбиция и хъс за Стара Загора! Във времето осъзнах, че един кмет винаги ще бъде в положение от “осанна" до “разпни го". Знам и това, че папката с решените проблеми със сигурност е по-малка от тази с нерешените. Но си спомням и какъв беше градът ни преди 12 години. Много работа беше свършена! Имам своята мечта за Стара Загора.. Модерна, подредена, с добра инфраструктура, сигурна и перспективна за младите хора! Имам и програма, с която да се доближим до постигането ѝ! В следващите дни ще я публикувам. Защото утрешният ден започва с план, а не с обещания!, написа Тодоров в социалните мрежи. Ако спечели изборите, Тодоров ще е кмет на Стара Загора за четвърти мандат, тъй като управлява града от 2011 година.

ПП-ДБ издигна като кандидат за кмет общинския съветник Димитър Чорбаджиев, който беше кандидат за кмет през 2015 година. Той е общински съветник от "Демократична България". От 16 години е мениджър продажби в старозагорска търговска фирма - оторизиран представител на голяма автомобилна компания. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Кандидатът на БСП за кмет на Община Стара Загора е проф. Иван Върляков, който беше изборът на партията за кандидат и на последните местни избори през 2019 година. Той призна, че кандидатурата му за кмет на Стара Загора е предизвикателство и отговорност. "Кандидатирам се за втори път, защото обществото много ми е дало и ми е време да върна това, което съм насъбрал. Много е лесно да отида в една богата държава и да живея спокойно. Но какво ще стане с този хубав град, с моите деца и внуци, с бъдещето? Те са мотивът ми да остана тук. На миналите избори тръгнах като кандидат с компетенции и информация, която имах за Стара Загора от 20 години. През тези 4 години като съветник в Общинския съвет надградих тази информация, получих възможността да се запозная с общинската администрация, да опозная проблемите на града и да се чувствам сигурен. В същото време изпитвам силно безпокойство за мандата, който ни предстои – за проблемите, които трябва да решаваме в новата ситуация с комплекса "Марица изток“, която и да не искаме, ще трябва да преживеем. Следващият Общински съвет ще бъде различен! Преди два мандата ГЕРБ имаше 28 общински съветници, в този 21. И с една малка подкрепа, нас не ни брояха. Близо 50% от въпросите и питанията бяха наши. Сега е важно в Общински съвет да бъдат хора, които знаят какво и как се прави. За да има резултати, за да има хора тук и да има община и поминък“, допълни Върляков.

Народният представител Искра Михайлова е кандидатът за кмет на община Стара Загора, издигнат от "Възраждане". "Намираме се в критичен период, не само като община, но и като област и като държава, който трябва да преживеем", коментира Михайлова, според която градът се нуждае от възраждане и допълни, че в програмата ѝ е предвидено райониране на общината. Тя е на мнение, че трябва да се освободи "натискът, който има в централната градска част" и да се обърне внимание на малките населени места в общината. Според нея "в община Стара Загора имаме предимството на много на брой населени места. И смятам, че с добро планиране ние можем да разредим гъстотата на населението и да създадем по-високо качество на живот", каза още тя. Искра Михайлова е родена през 1982 г. в Стара Загора и влезе в 47-ото, в 48-ото и в 49-ото НС като представител от там. Михайлова е специалист по връзки с обществеността. През 2019 г. е избрана за общински съветник от ПП "Възраждане" в Общинския съвет в Стара Загора. 

Тихомир Тенев е кандидатът за кмет на Стара Загора от "Има такъв народ“. Той е инженер, с дългогодишен опит в енергетиката в една от електроцентралите в комплекс "Марица - Изток“. “Ще се борим за вашето доверие на гражданите на Стара Загора, защото ние знаем, че можем да управляваме този град. Имаме екип от подготвени хора, специалисти, експерти и смятам, че ние ще бъдем една добра алтернатива“, споделя Тенев.  Той обяви, че един от приоритетите, които ще защитават по време на тази кампания, е административните услуги да бъдат дигитализирани, за да бъдат в помощ на гражданите и бизнеса в града и региона. Според Тенев е необходимо общинска администрация и Общински съвет да създадат такива условия, които да привличат инвеститори. "В момента Стара Загора изостава при привличането на инвеститори. Това е важно, за да може градът да се развива", обясни той. 

Председателят на Общинския съвет в мандат 2019 - 2023 г. Мария Динева ще се яви на местните избори от коалиция "Земеделски народен съюз". Тя е с икономическо образование - специалност Аграрна икономика. Магистър по Регионално планиране. Управител на фирма в сферата на строителството и управление на имоти.

Рени АТАНАСОВА