Кметът на Варна Благомир Коцев излезе с пост във Facebook профила си по повод проведената днес среща с ВиК-Варна и най-големите пътни строители в Морската столица, видя "Фокус".

След нея той написа: "Градът страда от вечни ремонти, защото лявата ръка не знае какво прави дясната". 

Коцев детайлно описа всички проблеми, които ВиК-Варна е имало през годините. И бе категоричен: "Това не може да продължава повече по този начин".

Ето какво написа Коцев:

След поредната среща с ВиК и най-големите пътни строители във Варна, продължила близо 4 часа, стана ясно едно: градът страда от вечни ремонти, защото лявата ръка не знае какво прави дясната.

Големият държавен проект на ВиК за подновяване и изграждане на водопреносната и канализационна мрежа в множество райони на морската столица на стойност 138,4 млн. лв. се точи вече 2 години без изгледи скоро да приключи. Подписан през 2019 г. и де факто започнал през 2022 г., проектът само в северната си част, над бул. "Христо Смирненски“, трябваше да изгради 25 км. водопроводи и да достигне до 14,000 домакинства.

Резултатът е постоянни забавяния, аварии, кал, прах и дупки. Макар и да напредва, начинът по който е организиран проектът, го прави тромав и неефективен. ВиК полага новите тръби и остава улицата разкопана, след което трябва да се намеси Общината, за да довърши уличната инфраструктура. Просрочването на графиците на ВиК е регулярно, а бързото завършване на улиците след това зависи включително и от капацитета на пътните строители в лицето на Хидрострой и Инжстрой.

Технически недостатъци, заложени още в проектирането, съпътстват строителните работи в много райони. Проектите често са неточни и се налагат промени в движение, което допълнително бави напредъка. Компромисно качество, недомислици и сбъркана техническа последователност още в старта на изграждането също са причина за усложнения и забавяне, като например в "Траката“. Там битовата канализация се изгражда отгоре надолу, първо във високите места, а след това в ниските, което води до често препълване с води и свличане на земни маси, затлачване на шахтите и наводняване на улици. В много трасета проектът предвижда нова канализация без подмяна на остарелите водопроводи, което е свързано с множество аварии и прекъсвания на водоснабдяването.

Това не може да продължава повече по този начин.

На срещата днес поисках отново детайлен отчет за напредъка на големия ВиК проект, а също и за уличните ремонти навсякъде в града. Ще се срещам с ВиК и строителните фирми всяка седмица отсега до приключването на ремонтите, за да искам бързо и качествено изпълнение и край на строителния хаос във Варна. Считам тази задача за най-важната.

Ето и какви уверения получих от строителните фирми за състоянието и крайните срокове на ремонтите по местности:

ж.к. Изгрев, бул. "Христо Смирненски“:

- До 15 юни ще е готова отсечката от "Прилеп“ до "Подвис“. Там проектът ще се завърши частично с изградени бордюри и биндер, за да е проходим булевардът през лятото. Работата ще продължи след летния сезон до окончателното полагане на асфалт в началото на есента.

- Участъкът от "Подвис“ до "Мир“ е приключен и като водопреносна мрежа и като пътна инфраструктура.

- Участъкът от "Мир“ до входа на "Св. Марина“ е завършен по основното възлагане на ВиК Варна, но проектът не предвижда подмяна на около 200 метра стар водопровод с чести аварии. Същият трябва да се подмени, за което има обещание от управителя на ВиК.

- Мисли се за полагането на линейни отводнители и утаители, които да решат поне отчасти проблема с наводняването на булеварда в ниските му части и свличането на земни маси при проливни валежи.

Запад Младост

- До края на юни ще е готова отсечката на ул. "Атанас Москов“ от кръговото за Тополи до кръговото с ул. "Девня“

- Самата "Девня“ ще е готова изцяло до 10 юни.

м-т "Пчелина“ и Каменар

- До края на юли ще е готов ремонтът на ВиК, след което предстои благоустрояване с тротоари и улично осветление в рамките на 4 месеца

- Отсечката от Вятърната мелница до "Пчелина“ се очаква доста по-скоро.

м-т "Траката“ и к.к. "Свети Константин и Елена“

- Канализацията в "Свети Константин и Елена“ е в експлоатация, а на "Траката“ и "Евксиноград" се изгражда нова по инвестицията на ВиК. Проектът предвижда ограничено възстановяне на настилки до първоначалното им състояние.

- 28, 13 и 14 улица ще бъдат асфалтирани в цялата си ширина до края на юни с допълнително възлагане от Общината. Планът тук е първо да се направи 14-та, след това 13-та, а междувременно да се работи по 28-ма.

- Ще се ремонтира и ул. 8 в участъка към "Траката“.

- До 15 май няма да се работи по ул. 2-ра между Горна и Долна Трака, заради планирани военни учения и Варненския маратон. До края на юли движението трябва да бъде възстановено, а след сезона да бъде завършено благоустрояването с тротоари и улично осветление.

В града

- Възраждане 3, 17 и 23 микрорайон ще са готови до края на май.

Със срещата днес поставихме начало на кардиналното решаване на проблема с ремонтите в града. Докато предната администрация губеше цялата си енергия в оправдания и политически нападки, сега подходът ще е на обединение в името на действието.

ВиК, пътните строители и общинската администрация работят заедно, за да решават проблемите на града. Както трябва да бъде.