В началото на месец ноември комисия от експерти, журналисти и общественици към Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград номинира книгата "Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ за награда с почетна грамота в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“. Той е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, която е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26 юни 1996 г. – Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Това съобщиха от Община Чепеларе.

Конкурсът се провежда за първи път през 2007 г. и през тази есен беше неговото петнадесето издание. Той е създаден от Община Благоевград с подкрепата на посолството на Ирландия в София по идея на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград и на неговия председател по това време – д-р Теменужка Любенова. Основната му цел е да подпомага усилията на журналистите да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, като съдействат за ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на локално и на национално ниво. В него обаче участват и хора, които могат да бъдат пример за обществото. Те се популяризират, като по този начин се насърчава т.н. "позитивна превенция на зависимостите“ чрез културата, религията, спорта и др. Експертите считат, че позитивните алтернативи на употребата на наркотични вещества са в основата на всяка ефективна дейност, насочена не само към предотвратяване на наркоманията, но и към ограничаване на рисковите и засилването на защитните фактори в живота на младите хора срещу всякакъв вид зависимости и престъпност.

Номинациите в конкурса са в три категории: печатни издания, електронни медии и документално кино. Книгата за отец Евстати Янков от град Чепеларе беше номинирана за почетна грамота в първия раздел. Церемонията по награждаването се състоя на 30 ноември 2022 г. – сряда, от 11:00 часа в сградата на Община Благоевград – зала "22 септември“. На събитието официално бе поканен да присъства авторът – Стефан Илчевски и наградата му беше връчена от Нейно Превъзходителство г-жа Мартина Фийни – посланик на Ирландия в България и г-н Илко Стоянов – кмет на Община Благоевград.