Книга, разказваща за първия в света паметник, посветен на лекари-доброволци във войната, бе представена в Музея по история на медицината към Медицински университет – Варна.

Проф. Нина Дюлгерова, която е сред авторите на "Докторският паметник в София. Изследвания и документи“, се срещна с бъдещи военни лекари, както и с читатели, за които темата представлява интерес, научи "Фокус". Книгата е първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента. Тя запълва отсъствието на документи в българските архиви по темата и създава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови изследвания за това как е изграден той в центъра на София. Представена е и малко познатата биография на автора на паметника – архитект Антонин Томишка.

Историографският труд съдържа списък с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на загинали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са и списъците на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически архив за изграждането на паметника.

Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, д-р Радосвета Кирова, д-р Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова.

Изданието е резултат от колективния труд на историци, изкуствоведи, архитекти и дипломати, подчерта проф. Дюлгерова. Съвместната ни работа показа какво е да работиш в екип за едно наистина значимо дело и резултатът се дължи на проучванията и логистичната дейност на български и руски историци, изкуствоведи, военни и дипломати, каза още историкът.

Паметникът е скулптурен шедьовър на архитектурното изкуство и е бил единственият по рода си паметник в света съвсем доскоро. Представлява пресечена пирамида, която води началото си още от древен Египет. Едва през 2018 г. в Канада е изграден подобен монумент. Вторият паметник, посветен на медиците-доброволци, участвали в Руско-турската освободителна война, е бил построен в Кавказ, но е унищожен от турски войски в края на Първата световна война.

Докторският паметник в София е построен благодарение на доброволните средства, събрани от оцелелите участници във Руско-турската освободителна война, и е уникален с това, че почита паметта на медиците, загинали по време на военните действия. Тържественият монумент е част от нашата история вече 145 години.

Бъдещите военни лекари проявиха интерес по време на последващата дискусия в допълващата историческа атмосфера на експозиционната зала в Музея по история на медицината в морската столица.