"Резерват за хора и вълци“ – новият роман на популярната българска авторка Здравка Евтимова представят във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Премиерата на книгата, която разказва за живота на българските роми, ще е в РНБ "П. Р. Славейков“.

"Има голяма обич към две деца в романа. Това са Дамянка и Васил - едно циганче, едно малко ромче. Аз се отнасям с голяма топлота към ромите. Била съм учител в такова училище с преобладаващи ученици роми. Правихме пиеса в това училище – "Сън в лятна нощ“ на Шекспир. Хората, които играеха там въобще не обичаха английския, но за две - три седмици придобиха едно много добро произношение.  И когато децата говореха на английски и пееха, няма да забравя как една висока ромка дойде и казва: - "Даскалице, кажи що искаш, че ти го крадна“. И аз казвам не искам, аз точно за това го правя тука това, да видите какви талантливи деца има“, разказва самата авторка.

Здравка Евтимова е един от най-известните и обичани съвременни български писатели. През 2015 година разказът й "Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 2019-а същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

Представянето на "Резерват за хора и вълци“ ще е тази вечер, от 17:30 часа в читалнята на търновската библиотека.