Преди по-малко от месец от печат излезе най-новата книга, разкриваща неизвестни до сега факти за поминъка на хората в някогашно Анхиало – "Солодобивът в Анхиало/Поморие от 1878 до 1951 година". Авторът на книгата доц. д-р Милчо Скумов лично подари на кмета Иван Алексиев един от първите екземпляри на ценното издание. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. 

"Ние трябва да знаем и да помним своята история. Радвам се, че има хора като Вас, които посвещават години труд и време, проучвайки интересното минало на града ни.“, каза кметът Алексиев с благодарност към автора.

Това е първият труд, който осветлява въпроси като: условията, превърнали Поморие в първостепенен солодобивен център на страната през разглеждания период; законодателната основа и правната организация на солопроизводството в града по това време; управлението и защитата на солниците от наводненията, предизвикани от силните морски бури; функционирането на институциите, свързани със солопроизводството и дейността им за неговата модернизация и усъвършенстване – фонд "Поморийски солници“ и Солната кооперация.

В изследването са използвани исторически източници от държавните архиви в Бургас и София, архивът на Община Поморие, документи от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“, регионалните библиотеки в Бургас, Пловдив и Варна и други. Включени са голям брой снимки, фигури, графики и схеми, статистически данни, карти на солниците и на съоръжения в солопроизводството. В приложения показалец са изведени личните имена на участващите в описваните събития лица, включително на много от известните поморийски фамилии.

Съвсем скоро изданието ще бъде официално представено в ГХГ "Дечко Стоев“ – Поморие и всеки желаещ ще може да си го закупи лично от автора доц. д-р М. Скумов. Към момента книгата може да бъде заявена на "Солодобивът в Анхиало", налична е и в книжарница "Логос“ в центъра на града.