Кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев с интересен разказ, касаещ името на една от най-дългите улици "Незабравка". Какво написа той в личния си профил във Facebook, предава Sofia24.bg.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

На кого и какво са кръстени улиците в нашия район? Една рубрика, разказваща истории и запознаваща ни с кварталите, в които живеем, приказка за духа на “Изток", “Изгрев" и “Дианабад"… Днес ще Ви разкажем за растението, чието име носи една от най-дългите, живописни и тихи улици в нашия район, преминаваща през кварталите “Изток" и “Изгрев" - ул."Незабравка".

Горската незабравка (Myosotis sylvatica) е многогодишно растение от семейство Грапаволистни (Boraginaceae) с произход Европа, Мала Азия, Централна Азия и Северозападна Африка.

Нежният син цвят на растението и красотата му са станали повод за множество легенди и разкази, свързани с малкото цвете. Всеки народ разказва легенди за незабравките, свързани със скъпите спомени и верността.

Една от най-старите легенди за цветето незабравка е от Древна Елада.

Всеки ден пастирът Ликас и пастирката Егле пасели козите по живописните брегове на река Алфей. Нищо не можело да раздели любимите. Един ден обаче, Ликас трябвало да замине, без да знае дали някога ще се върне. Щом разбрала това, любимата му Егле паднала на земята и започнала да плаче. Сълзите, които падали на земята, се превръщали в малки, небесно сини като очите ѝ цветчета. Пастирът ги набрал и ги отнесъл със себе си, за да му напомнят за неговата любима.

Друга легенда разказва как богиня Флора кръстила цветето. Раздавайки имена на различните растения, тя без да иска подминала малкото синьо цвете. Тогава зад гърба си чула тих гласец: "Не ме забравяй!". Флора го нарекла "незабравка" и го надарила със способността да навява спомени на хората.