Стартират строително-ремонтните и реставрационни дейности на храма "Св. Вмчк. Мина“ в столичния район "Слатина“. Това съобщи районният кмет Георги Илиев в личния си профил във Facebook, видя "Фокус"

"За мен тази инициатива е повече от просто обществена кауза. Тя е моя лична битка, като жител и като кмет на района. Храмът е централно и ценно за общността ни място, което ние сме длъжни да съхраним на всяка цена. Благодарен съм на отец Андон, предстоятелят на храма, който направи всичко възможно да намери нужната подкрепа и благодаря на хората, които не го подлъгаха и доказаха, че заедно можем да постигнем всичко. Благодаря на Сдружение "За Слатина“, които помагат и поддържат храма вече много години, благодаря и на д-р София Ангелова, с която реализирахме миналогодишна благотворителна кампания. Благодаря на най-големия дарител проф. Цоло Вутов, който в крайна сметка направи така, че всички тези усилия да си струват.

Благодаря и на всеки един човек подпомогнал тази кауза до момента!", добави още Георги Илиев.

Той каза и коя е жената, която за него е пример за подражание.

"Особено признателен съм на Петруна Маринова, една небеизвестна дама, която много от Вас познават именно покрай църквата, а други - като доскорошния грижовен стопанин на НЧ "Светлина“ 1921. Тази прекрасна жена е един от основните двигатели на всички инициативи, свързани със старинния ни храм и лично за мен е пример за подражание в много отношения.

Благодарение на общите ни усилия, се надявам, до една година (колкото е обявения срок на проекта) всички да видим новия облик на храма отвътре и отвън.

Важно е да кажа и, че продължава набирането на дарения, тъй като събраните до момента средства за изпълнението почти със сигурност няма да бъдат достатъчни за изпълнението на всичко предвидено в проекта, за който съвсем скоро ще споделя всички подробности", заяви Георгиев.