Жителите на балчишкото село Сенокос от години имат постоянни проблеми с водоснабдяването, особено през август, но от началото на тази година проблемът ексалира. През януари е имало около 4-5 поредни дни в горната част на селото без водоснабдяване. Отделно от това спирането на услугата поради аварии е често явление. Това заяви кметът Красимир Георгиев, предаде репортер на "Фокус".

Главният водопровод преминава през селото и след това има отклонения към други съседни села, като Пряспа, Дропла, Соколово, Змеево и Кремена. И в тези населени места жителите изпитват подобни проблеми. До момента не е осъществен диалог с експерти от ВиК-Добрич за проблемите, но след заявения протест утре - 25 февруари, от 10:00 ч. в центъра на село Сенокос,  водоснабдяването е нормализирано. Местните хора обаче смятат, че това е само временно потушаване на напрежението и след това проблемите отново ще се появяват, допълни кметът. Той заяви категорично, че протест в съботния ден ще има.

Очаква се в протеста да се включат жители не само на Сенокос, но и на съседните пет села. Гражданското недоволство ще спре за кратко движението на автомобили по пътя Добрич-Балчик  чрез пресичане на пешеходната пътека от протестиращите.

Село Сенокос е известно с многото чужденци, които живеят целогодишно там. Има граждани от Русия, Украйна, Чехия, Германия, Австрия, Нигерия, Уелс, Шотландия и Франция, посочи Красимир Георгиев. И българи, и чужденци не приемат липсата на нормално водоснабдяване. В Сенокос има училище, детска градина, една кравеферма, три овцеферми и голяма консервна фабрика. Тяхната работа също е затруднена заради безводието. Населението в Сенокос наброява около 800 души. 

В случай, че проблемите не се решат устойчиво във времето, има идея протести да се състоят в шест точки в област Добрич, каза още Красимир Георгиев. Протестни действия ще има в бъдеще не само в Сенокос, но и в районите на Кардам, Оброчище и Рогачево, Дропла и в Стожер.

Жулиета НИКОЛОВА