Изключително тежка е била изминалата нощ за жителите на добричкото село Бранище, което се намира на пътя Добрич-Албена, съобщи кметът Димитър Димитров, предаде репортерът на Радио "Фокус“ - Добрич. Към този час ситуацията е спокойна, насъбралата се от поройния дъжд вода се е отекла, но всичко в селото е в тиня.

Придошлата и после оттеглила се вода е натрупала на места боклуци от съседните земеделски ниви - стъбла царевица с кочаните, стъбла слънчоглед с питите ведно. Най-сериозно е пострадала ниската част на селото, на изхода в посока Добрич, място, което не е жилищен район, но има автосервиз и казани за ракия. Един от тях е пострадал от водната стихия, но най-много автосервиз. Там насъбралата се и придошла вода е качила леки автомобили един върху друг и някои коли са били отнесени до съседна горичка. Към този час работещите в автосервиза почистват от щетите. В най-ниската точка насъбралата се вода е била около 1,50 м, каза Димитър Димитров.

Той допълни, че част от обслужващ път към лозята е отнета. В близост до трафопост в тази най-ниска част има срутени две пристройки. Димитър Димитров като свидетел разказа и за авариралия снощи автобус, превозващ работници от Албена. Когато е достигнал до критичната точка с насъбрала се вода, той е трябвало да спре.

Там на място е имало два полицейски екипа и две пожарни коли с включена специална светлинна и звукова сигнализация. Там са били също кметът на Община Добричка Соня Георгиева и един от заместниците й. Въпреки подадения сигнал автобусът е продължил.

Това е наложило двете пожарни коли да тръгнат срещу него, за да го спрат, разказа още Димитър Димитров. Въпреки положените усилия, автобусът е навлязъл в дълбоката част и водата го е отнесла встрани.

На същото това място е имало закъсал лек автомобил с качено на тавана му момче, допълни Димитров и подчерта, че за малко е щяло да се стигне до сериозен инцидент. Кметът на добричкото село Бранище изказва специални благодарности на екипите на полицията и на Пожарната, които "още на 4-та минута" след повикване от него са се озовали на място, за да окажат съдействие и помощ. 

Жулиета НИКОЛОВА