Кметът на район "Триадица" Трайчо Трайков даде своето обяснение за отсечените дървета в Борисовата градина. Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук:

"Тези дни не бях в София, но се наложи да се занимая с отсечените дървета в къпалнята "Мария Луиза". Ето как стоят нещата. От дружеството-собственик (друго безобразие - че къпалнята не е общинска) поискаха разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от района отидоха и изготвиха оценка - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни.

В разрешението, което издаваме и важи за две години е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването. След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението - маркира дървета за премахване по разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет.

В конкретния случай, уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023г. не е постъпвало. Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят.

За допуснатите нарушения бяха съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 000 лв. През два часа минава патрул на общинска полиция, а представители на район "Средец" и ОП Паркове и градини отидоха и през нощта. За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я).

В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка. А най-добре е къпалнята отново да стане общинска. Надявам се, че така отговарям и на многобройните загрижени съобщения, които получих от познати и непознати".