Очертава се сериозен проблем с липсата на места в детските градини и в училищата в район "Изгрев“. За това сигнализира кметът на район "Изгрев“ в София д-р Делян Георгиев в сутрешният блок "Добро утро България“ на Радио "Фокус". "Нямаме подходящи общински терени и общински имоти за строителство на такива сгради като детски градини и затова вече тук ролята е и на Столична община, каза още кметът. Район "Изгрев“ е един от най-тежко застроените райони на София и най-гъсто населеният такъв на базата жители на квадратен километър“, посочи Георгиев.

"Нямаме подходящи общински терени и общински имоти за строителство на такива сгради като детски градини и затова вече тук ролята на Столична община е да изкупи частни такива и да мисли какво трябва да се предприеме като действия, за да може хората, децата да намерят място в детските градини. За тази година 762 са децата от "Изгрев“, които останаха извън обхвата на детските заведения. Това е сериозен проблем. Осъзнавайки го ясно, предприех действия по включване в програмата на Столична община на нашия район за разкриване на нови места“, посочи кметът и уточни, че в "Изгрев“ трябва да започне строителството на пет обекта – три разширения на съществуващи детски градини, две нови детски градини, както и една самостоятелна детска ясла, на която вчера е направена и първата копка“, подчерта кметът на район "Изгрев“.

"По този начин, изпълнявайки нашата си програма в "Изгрев“, ние ще разкрием над 500 нови места за децата, но това е постижение, което за съжаление не се е случвало в нито един софийски район като мащаби“, допълни д-р Георгиев.