Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров се ядоса на това, което вижда около контейнерите на отпадък, разбра Plovdiv24.bg. В пост във фейсбук той сподели, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци е грубо погазване на наредбите и замърсява зелените площи. Ето какво написа той:

Тракия не е била по-мръсна. Особено в Понеделник сутрин. И за това сме виновни всички ние, включително и аз, че понякога вдигам ръце и преставам да пресирам отговорните институции. Почти няма точка за сметосъбиране, която да не се е превърнала в депо.

Днес по мое настояване на среща при мен бяха от ОП "Чистота“, Общински инспекторат и отговорниците за почистването на района. Ситуацията е следната: особено много изхвърлени едрогабаритни отпадъци, което е нарушение! ОП "Чистота“ има график, публикуван на страницата на район Тракия, и може ненужният ви хладилник или друг уред, мебел или друг едрогабаритен отпадък да бъде оставен на точката за отпадъци в указания ден. Нужен е и граждански контрол, за да не се нарушават правилата.

За строителни отпадъци – или се поръчва лодка, или се извозват до ул. "Даме Груев“ 64 А, където се намира ОП "Чистота“.

Отпадъци от търговски обекти – опаковки, кашони и други. Има график на събиране на хартията от търговските обекти. Синхронизация с екологията в района.

Клони, листа и други растителни отпадъци са отговорност на ОП "Градини и паркове“, пред които ще настоявам за редовно извозване.

Санкции би трябвало да има от Общински инспекторат и аз настоявам да се случат по-скоро и по-често в бъдеще, организираме и група със съдействието на Пето районно.

Телефон на еколозите в Тракия: 0886908038

За пластмаса и кенчета от търговски обекти: Папир БГ с телефон: 0888121565

ОП "Чистота“ отново ще поеме почистването на парк Лаута!