Кметът на район "Централен" Георги Стаменов е спрял строеж в непосредствена близост до панорамната площадка на Детската железница, разбра Plovdiv24.bg. В момента там се строи жилищна сграда, която по проект трябва да е 2 етажа.

"Правим проверка дали и тези два етажа отговарят на необходимата височина според внесения и одобрения проект. Проверяваме и дали широчината на сградата отговаря на документацията и дали има противоречие с нея.", обясни Георги Стаменов.

По казуса се появиха и публикации в интернет пространството, като хората не са съгласни и не скриха отрицателното си мнение:

"Кой разреши това безумие? Нали на тепетата имаше забрана за строителство. Някой си напълни гушата за сметка на гражданите на града. Обръщам се към кмета на район "Централен". Кой?"

"Не е редно на хълм - природна забележителност и част от Натура 2000, да се строи толкова висока сграда !?! В близост и до детски атракцион! Градоустройственият план на територията не знам дали го позволява, но общинските отдели явно си подписват строителни разрешения безумно и може би подплатено!?! Този клет хълм преживя каменните кариери от преди век, не знам колко още може да понесе !?! Това ни е природата, толкова е малко в градски условия, а ние съвсем я затриваме, подобна висока сграда се изгражда и до МУ, а може би и още ще има !?!"

"Имотът е честен, там имаше някаква къща преди, решили са собствениците да строят. Кой им е разрешил такава височина, вече е друг въпрос, но този терен не попада в границите на парка."

"Да имотът е частен, покривът на старата къща беше на нивото на детската железница, а сега е два етажа отгоре."

По думите на Георги Стаменов екип от служители на района, които отговарят за незаконното строителство, са направили проверка на място и са установили видими отклонения според документите, с които разполага районната администрация.

Очакваме собствениците да представят надлежната документация. Ако се констатират нарушения от строителството, то ще се наложи корекция, поради тази причина е издадена и заповедта за незабавно спиране на строителните дейности. Районният кмет бе категоричен, че ще направи всички възможно, за да запази гледката от панорамната площадка за пловдивчани и гостите на града, които спокойно да могат да ѝ се наслаждават.

Стаменов посочи, че няма информация заповедта му да е обжалвана в административния съд.