Ямбол отбеляза емоционално 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това информираха от Общината.

Тази годината церемонията се проведе в Основно училище "Любен Каравелов", в което се събраха повече от 2000 души от ямболските училища, детски градини и ясли, културни институти и читалища.

Празникът започна с ритуал по издигане на националното знаме, а Химнът на Република България беше изпълнен от Духовия оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов и Вокална група "Доремини“, които след това изпълниха заедно и всеучилищния химн "Кирил и Методий“.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите: "24 май е ден на гордост и преклонение пред историческото и духовно наследство на нашия народ. Светите братя Кирил и Методий и техните ученици са символ на борбата за духовна свобода, да пишеш и говориш на своя роден език. Благодарение на Свети Климент Охридски, който създаде кирилицата, както и на останалите родни книжовници, нашата азбука се разпространи в Източна Европа и Азия, носейки българския дух векове наред.“

Кметът призова всички присъстващи да обичат, ценят и пазят българския език и култура.

На церемонията беше приветстван и писателят Георги Господинов, почетен гражданин на Ямбол, който постигна най-големия световен успех за българската литература, печелейки престижната награда "Букър“ за романа "Времеубежище“.

Благодарствен молебен в съслужение със свещеници от ямболските храмове отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

След това тенорът Георги Динев и Духовият оркестър изпълниха песента "Де е България“. Празничната програма беше допълнена с рецитация на стихотворението на Константин Величков, посветено на Солунските братя, представено от Надежда Стоянова и Калоян Христов, ученици в Основно училище "Любен Каравелов“, както и с танц на мажоретките от учебното заведение.

Председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и кметът Валентин Ревански връчиха наградите на Община Ямбол по повод 24 май.

По традиция накрая кметът и неговите заместници подариха цветя и поздравиха учителите – ветерани и културни дейци.

След това празничното шествие, предвождано от осемметров надпис "Върви, народе възродени!“ и макети на буквите от кирилицата, премина по ямболските улици под аплодисментите на минувачите.

Празничната процесия достигна до сцената на Народно читалище "Съгласие-1862“, където публиката се наслади на концерт от възрожденска и народна музика.