Изложбата "Аржентина и България: 90 години приятелство“ е подредена във видинската галерия "Никола Петров“. Тя е организирана по повод 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави и се показва във Видин по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Специално за случая гост на нашия град бе посланикът на Република Аржентина в България Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф. На откриването на изложбата присъстваха още заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, представители на културни институции и организации, граждани.

Днес в Аржентина живее изключително голяма общност от наследници на български емигранти, като историята на отношенията между България и Аржентина е изпълнена с примери за чудесно приятелство, заяви кметът на Видин в приветствието си. Изминалите повече от 90 години на приятелски отношения между двете държави се увенчават с присъствието на Н. Пр. Алфредо Атанасоф, българин по произход и по душа, като посланик в нашата страна, каза д-р Ценков. "С Негово Превъзходителство обсъдихме възможностите за развитие на двустранните икономически контакти и за перспективите Видин, поради геостратегическото си положение, да бъде място, където инвеститорите от Аржентина да реализират своите бизнес начинания“, допълни видинският кмет.

Снимките и документите, показани на изложбените пана, са пример как приятелството, свързващо Аржентина и България се е вкоренило дълбоко в историята на двата народа, отбеляза от своя страна посланик Атанасоф. Дипломатът благодари на Община Видин и на Художествена галерия "Никола Петров“ за предоставената възможност за представяне на изложбата. Той подчерта, че когато преди повече от 90 години Аржентина и България вземат решението да установят дипломатически

отношения, предизвикателството е голямо, но почвата е вече добре подготвена, тъй като двете държави имат успешни търговски контакти. "Търговските отношения продължават да са важна част от двустранните отношения и двете държави се стремим да ги насърчаваме и развиваме. Както спомена и кметът на Видин, с него говорихме доста по тази тема“, каза още Негово Превъзходителство.

Освен на представените в изложбата интересни снимки и документи, гостите на днешното събитие се насладиха и на специалния музикален поздрав, който Община Видин бе подготвила. Струнен квартет на Симфониета – Видин и талантливите танцьори Симона Динова и Цветомир Григоров от Клуба по спортни танци "Елит-Тим“ пресъздадоха магията на един танц, който се е превърнал в емблема на Аржентина – тангото.

Изложбата "Аржентина и България: 90 години приятелство“ ще остане в Художествена галерия "Никола Петров“ до края на седмицата. В нея жителите и гостите на Видин могат да разгледат снимки и документи, които свидетелстват за събитията от политически, икономически и културен характер, случили се през деветте десетилетия на контакти между България и Аржентина. Експозицията свидетелства също за значимостта на присъствието на българските емигранти в Аржентина преди и след установяването на дипломатически отношения.