Кметът Благомир Коцев заяви, че е сменил седем директори в Община Варна в последните дни. Трима от тях - ефективно, а останалите щом се върнели от болнични и отпуск. Новината Коцев съобщи в своя фейсбук профил. 

Той уточни, че рокадите са направени в ръководствата на дирекциите "Образование и младежки дейности", "Култура и духовно развитие", "Екология и опазване на околната среда", "Общинска собственост, икономика и стопански дейности", "Финанси и бюджет". Освободени били и директорите на общинските предприятия "Инвестиционна политика" и "Спорт". 

Като мотив за своите действия, градоначалникът на Морската столица изтъква  "най-вече с нуждата от нова енергия в управлението на града", но и допълва, че част от тях били "твърде ангажирани в партията си". 

Ето какво написа той:

В последните дни освободих от длъжност общо седем директори в Община Варна. Трима – ефективно, а останалите – в момента, в който се върнат от болнични и отпуск.

Това са ръководителите на дирекциите:

- Образование и младежки дейности

- Култура и духовно развитие

- Екология и опазване на околната среда

- Общинска собственост, икономика и стопански дейности

- Финанси и бюджет

Освободени са също и директорите на общинските предприятия "Инвестиционна политика“ и “Спорт".

Гражданите, които следят обществените процеси, познават тези хора добре. Те отговаряха за огромна част от дейността на общината, включваща повечето образователни институции, културни и спортни мероприятия в града, поддържането на градската среда, изготвянето на всеки един проект за всеки вид инфраструктура, а също и финансите на Общината.

Мотивите за тяхното освобождаване са свързани най-вече с нуждата от нова енергия в управлението на града. Няма да крия, че някои от тях са и твърде ангажирани в партията си, което не е част от разбирането ми за развитието на Варна. Или пък за заемането на подобни високи постове.

Морската столица има нужда преди всичко да се превърне в столица – място, в което млади хора работят за връстниците си и се грижат за родителите и децата, така както биха се грижили за собствените си близки. Място, където общественият интерес е далеч над личния или партийния.

Общият знаменател в работата на екипа ми е именно това разбиране. Вярвам, че с помощта на новите директори ще поставим кораба на правилния курс, макар и завоят да е по-бавен отколкото ни се иска.

Пожелавам успех на кандидатите за директори!