Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след надеждно обезопасяване на кабелните кутии, а медните кабели да бъдат поетапно заменени с алуминиеви, които не са толкова привлекателни за крадците, беше решено по време на срещата. Сред набелязаните мерки бяха още изграждане на въздушна мрежа и подмяна или допълнителна защита на разпределителните касети в най-критичните райони като "Владислав Варненчик“, "Младост“ и части от "Одесос“.

На срещата беше потвърдено, че 95% от неработещото осветление се дължи на кражби на кабели, чието възстановяване струва скъпо на общината, защото често е свързано и с разбиване и възстановяване на настилките. Фирмите по ремонт и поддръжка, с които Община Варна сключи договори тази година, посочиха вандалските посегателства като основен проблем в работата си. Те отчетоха, че един от най-критичните участъци е отсечката на бул. "Васил Левски“ от кръговото кръстовище на бул. "Владислав Варненчик“ до ул. "Девня“. Там чрез поставянето на специални шини ще се затруднят ежедневните опити за кражба, решиха участниците в срещата.

Кметът Коцев нареди още в най-кратки срокове да започне подмяната на елементи от осветлението в Морската градина и централната част от града, с оглед на предстоящия туристически сезон. Районът около Паметника на Българо-съветската дружба също е сред приоритетните обекти. Кметът Коцев настоя още средствата от бюджета да бъдат разпределени така, че веднага да започне поетапна подмяна на стълбове, кабелни кутии и разпределителни касети и да се планира целият процес за всички райони на града.

Друг проблем, отчетен на срещата, е свързан с основните ремонти на улици и булеварди. Фирмите определиха като недопустимо те да се извършват без подмяна на подземните кабели. По думите им, има случаи, при които в проектната документация не е заложено полагане на нови кабели, а при евентуална авария, осветителните фирми нямат право да разбиват гаранционните настилки.

Представителите на осветителни фирми посочиха, че в други случаи подмяната се залага в проектите, но при ограничение на бюджета за завършване на строително-монтажните работи, уличното осветление е първото, което отпада от изпълнението на обекта. В тази връзка беше предложено при сключването на следващи договори за основни ремонти, изграждането на осветлението да се възлага на отделна, специализирана фирма. Тази практика би могла да се приложи при ремонта на Аспарухов мост догодина и на пътя към кв. "Галата“.

От срещата стана ясно, че през последните години, включително и през изминалата, в бюджетите са залагани суми, които са оставали само на хартия и не са били използвани по предназначение. Затова на много съоръжения е изтекъл не само гаранционният, но и експлоатационният срок, обясниха представителите на фирмите.

За тази година в бюджета са предвидени средно по 250 000 лв. за осветление на всеки от районите и всички средства ще бъдат оползотворени по предназначение, заяви кметът Благомир Коцев. В зависимост от хода на изпълнението на финансовата рамка, може да се иска актуализация на бюджета по отношение на осветлението, за да се преодолее поетапно и планирано този проблем на градската среда.