В дома за стари хора "Гергана“ за пръв път от създаването си през 1936 г. ще има основен ремонт. Строително-ремонтните работи ще започнат до края на годината или най-късно в началото на следващата и ще продължат до края на 2025-а. Това обяви във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.

"Средствата за проекта са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост и са на стойност 7.7 милиона лева. В момента в администрацията тече подготовка за обществената поръчка, която ще обявим съвсем скоро.

В обхвата на проекта е реновиране на всички помещения и изграждане на стаи за рехабилитация. Ремонт ще се извърши също на хранителния комплекс и пералното помещение. Ще се облагороди и дворното пространство.

По-рано днес на пресконференция в дома заместник-кметът по социалните въпроси Снежана Апостолова и директорът на институцията Валентин Пранджев заявиха категорично, че на хората, настанени в дома, ще бъде осигурен временен престой в подходящи помещения на територията на общината. Те няма да бъдат местени нито в областта, нито в страната, а ще останат тук, във Варна, близо до роднините си.

До няколко седмици домът ще се сдобие и със специализиран седемместен автомобил, който ще обслужва хората там.

С това искам да разсея всякакви съмнения относно комплекса и съдбата на хората, настанено в него. Смяната на ръководството на дом "Гергана“ беше само първата стъпка към качественото подобряване на услугата. Сега е време да осигурим възможно най-добрите условия за обитателите му", пише Коцев.