Започнахме да разписваме ПУП-овете на Варна по нов, по-логичен и далновиден принцип. Тази седмица подписах общо 22 такива документа. До края на седмицата предстои да се подпишат десетки други. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.

"Реформата в процедирането на подробните устройствени планове беше повече от належаща. Голяма част от хаоса в градската среда на Варна идваше именно от лишената от мисъл схема за подписване на ПУП-овете "на парче“.

Досега по-малките от тях се одобряваха от районните кметства, без координация с Голяма Община и без особено съобразяване с реалната обстановка на терен. Сега районните кметства само събират и окомплектоват информацията, а контролът е в Община Варна.

От чисто практична гледа точка, причината за новата процедура е да се намали рискът от грешки и злоупотреби. Сега плановете се гледат в детайл от архитекти, следи се за несъответствия, за подозрителни практики и за откровени безобразия – като например проекта за ПУП на хотел "Одесос“, където инвеститорът има намерение да построи 18-етажна сграда.

На стратегическо ниво, целта е да се спре практиката за ПУП-ове на отделни парцели и те да са вече за цели територии. Това ще елиминира нуждата отделни собственици да си изкарват индивидуални ПУП-ове за собствените си парцели. При влязъл в сила ПУП на цяла територия, е нужна само виза за проектиране.

Този подход дава на администрацията стратегически поглед върху градоустройството, който иначе липсва.

Това ще ни позволи да планираме облика на града такъв, какъвто искат да го видят всички варненци – подреден и логичен, а не хаотичен и неприветлив", пише още Коцев.