Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров днес подписа договор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков за финансиране на 4 проекта по Инвестиционната програма за общински проекти. Общата стойност на договора е 14,2 млн. лв., съобщиха от общината.

4,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на сградата на бившата Земеделска банка в центъра на града. 3,5 млн. лв. са за основен ремонт на спортна зала "Иван Ангелов“. За благоустрояване на зоната на общинските пазари ще бъдат отпуснати 5,5 млн. лв., а за изграждане на довеждащ водопровод до село Овчарово – 726 000 лв.

В националната инвестиционна програма е заложен и проектът за довършване на втората клетка на депото за битови отпадъци край Пайдушко. В Закона за държавния бюджет са предвидени 3,7 млн. лв. за финансирането му. Договорът за отпускане на средствата ще бъде сключен на следващ етап.

Всички посочени обекти са с изготвени проекти и имат разрешение за строеж. За повечето от тях са проведени обществени поръчки за избор на изпълнител и дейностите могат да започнат в кратък срок след получаване на аванс, в размер на 20% от стойността на всеки проект.

Средствата по договора ще бъдат отпускани в периода до 2026 г.