Успешна, здрава и ползотворна учебна година пожела кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на тържествата, организирани в I СУ "Св. Седмочисленици“ и II СУ "Проф. Никола Маринов“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

"Знанията са за цял живот и хората, които знаят, които могат, са богати за цял живот. Те са силни, те са независими, те са уважавани. Учете се, слушайте учителите, развивайте се. България има нужда от Вас, Търговище има нужда от Вас“, заяви в приветствието си към учениците кметът д-р Димитров.

Кметът припомни също, че I СУ "Св. Седмочисленици“, заедно с III ОУ "П. Р. Славейков“ ще бъдат обновени по Плана за възстановяване и устойчивост. Д-р Димитров съобщи, че администрацията е пред приключване на заданията за обществените поръчки и скоро предстои тяхното обявяване.

Представители на ръководството на Община Търговище присъстваха на откриването на новата учебна година в училищата в града и населени места в общината. До всички учебни заведения бяха разпратени и поздравителни адреси с пожелание за успешна година. Зам.-кметът Валентин Велчев бе гост в Професионалната гимназия по икономическа информатика, зам.-кметът инж. Митко Панайотов в техническата гимназия "Цар Симеон Велики", а зам.-кметът Рая Матева – в гимназията по туризъм и хранително-вкусови технологии. Секретарят на Общината Христалина Халачева гостува на празника на І ОУ "Христо Ботев".

Общо 5541 ученици ще се обучават във всички 21 училища на територията на общината. 4392 са записани в общинските училища, а 1149 – в петте държавни учебни заведения в Търговище.

На 15 септември прага на училището за пръв път прекрачват 475 първокласници, което е с 20 повече в сравнение с предходната година. Най-много са те в I ОУ "Христо Ботев“, където са сформирани 5 паралелки с общо 121 деца.

Броят на децата, записани в детските градини, е 1661.