Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров бе отличен с грамота в категорията "Успешно управление на голяма община 2024 г. - Южна България" от Асоциацията на българските градове и региони на Националния Зелен Форум под надслов "Интегриращата роля на общините в Зелената трансформация", който се проведе в град Казанлък. В категорията "Заместник-кмет на голяма община за 2024 г.“ грамота беше връчена на заместник-градоначалника на Стара Загора Радостин Танев. Той представи и Общината във форума с участието си в панел за предизвикателствата и решенията за зелената трансформация в България, предаде репортер на "Фокус"

Участие в програмата взеха и доц. д-р Георги Николов, ръководител катедра "Регионално развитие“ УНСС, Таня Христова кмет на община Габрово, Надежда Бобчева, заместник-кмет "Зелена система, екология и земеползване“ Столична община, които дискутираха темата за бариерите пред общините и техния напредък по въпросите със зеления преход, отпадъци, енергийна ефективност и декарбонизация на енергийния сектор. 

Форумът е част от поредица ежегодни национални събития, организирани от "Асоциацията на българските градове и региони“ /АБГР/. Той е с насоченост към представителите на местните власти. 

Събитието е в изпълнение на проект "Активни граждани за енергийно независими общини“, който се изпълнява от "Асоциация на българските градове и региони“ (АБГР), "Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации“ (ИПУРИ), "Български Енергиен и Минен Форум“ (БЕМФ) и В16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия. Основната цел на проекта е повишаване на гражданската осведоменост в общините и енергийната демокрация, посредством колективни действие за подкрепа на енергийния преход.