Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Успяхме да ги запознаем с нашето предложение, което е в няколко точки. Първата - 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март.

Това каза кметът на София Васил Терзиев след близо двучасов разговор с представители на протестиращите от Столичния градски транспорт, предаде репортер на "Фокус".

"Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано с развиване на бонусна система, важаща за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества", добави още кметът.

Друга важна тема върху която ще се работи е мониторингът и намаляването на извънредния труд, който се полага. Терзиев смята, че вече има напредък в това отношение: "Условията на труд са също толкова важна тема освен повишаването на заплащането на служителите в сектора. Подобряването на условията включва по-добри санитарни условия, инвестиции в общежития и други мерки, които бяха дискутирани".

Припомняме, че след протеста на Федерацията на транспортните синдикати – ФТС към КНСБ в ж.к "Дружба" 2, представители на протестиращите дойдоха в Столична община за среща с Терзиев в 9 часа.

В отговор на кмета д-р Тодор Капитанов от КНСБ заяви: "По повечето точки постигнахме единомислие с кмета и неговия екип за условията на труд. Не намерихме допирни точки в искането за увеличенията на заплатите. Нашите искания са повече от 15%, така че на този етап ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Със сигурност ще продължаваме настояване и към държавата в лицето на управляващите Министерски съвет да вземе решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение заплатата в градския транспорт и за увеличение на субсидиите в градския транспорт".

Капитанов заяви, че протестите спират за днес, но са в готовност за други такива през следващата седмица: "Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на  движението на може би 1/4 от София, а в рамките на ден на цяла София."

От срещата е станало ясно, че възможностите на общината на този етап позволават половината от поисканото увеличение. Така Капитанов сподели, че настояват държавата да обърне внимание на транспортния сектор както в София, така и в цялата страна.

Иван Кирилов, представител на транспортната федерация към КТ "Подкрепа" добави, че ще продължат да настояват за 30% увеличение, като са склонни то да се случи двустепенно - два пъти по 15% поради състоянието, в което се намира общината и държавата и недостига на средства.

"Ще се върнем отново на масата на преговорите като най-разумен подход към социален диалог. Ако той бъде изчерпан ще се спира градския транспорт и ще се стачкува", каза още Кирилов.

В числа тези 15% увеличение означават 37 млн. лева допълнително от бюджета на София, разкри Александър Шопов, председател на транспортните синдикати към КНСБ, като допълни, че това са средства на данъкоплатците. Субсидията на общината е непроменена.